StoryEditor

Kod nekih američkih dužnosnika posjet Trumpa Rijadu izazvao “mučninu”

Piše D  /  30.07.2021., 00:06h

“Mogu iskreno reći da mi se od svega povraćalo. Umjesto sastanka sa Saudijcima, Donald Trump je trebao tražiti odštetu za napade 11. rujna 2001. godine, koje su oni financirali”, napisao je na Twitteru politički strateg Roger Stone, piše Logično.com

Stone je post na Twitteru označio “hashtagom” #JaredsIdea, aludirajući na činjenicu da je prvi posjet u Saudijsku Arabiju predsjedniku predložio njegov zet Jared Kushner, kojeg su mediji i lobisti  u Washingtonu nazivali “tajnikom za sva pitanja”.

Glavno postignuće Trumpa u Saudijskoj Arabiji je ugovor za nabavu oružja vrijednosti 110 milijardi dolara i druga ulaganja, koja bi, prema državnom tajniku Rexu Tillersonu, mogla u budućnosti narasti na 350 milijardi dolara.

Trump je u Saudijskoj Arabiji dočekan istinski kraljevskim prijemom. U zračnoj luci je predsjednički zrakoplov osobno dočekao 81-godišnji kralj Salman Abdul-Aziz al-Saud. Kasnije je saudijski vladar Trumpu dao najviše priznanje monarhije, nagradu koja je dobila ime po osnivaču vladajuće dinastije kralju Abdul Azizu.

U međuvremenu, unatoč činjenici da se posjet Saudijskoj Arabiji podudarao s predsjedničkih izbora u Iranu 19. svibnja, Trumpova administracija još nije poduzela nikakve pokušaje da se revidirati nuklearni dogovor s Teheranom, što uzrokuje nezadovoljstvo među republikanskom većinom u Kongresu, a da ne govorimo u Rijadu i Izraelu.

Posebno je zanimljivo da je Trumpa na put pratio njegov viši savjetnik, Stephen Miller, koji je sudjelovao na sastanku američkog predsjednika sa Saudijcima i drugim muslimanskim vođama 50 zemalja, koji su stigli u Rijad na “Arapsko-islamski forum”.

Predstavljajući, zajedno sa Steveom Bannonom takozvano “Bannonovo krilo” u Bijeloj kući, Stephen Miller je arhitekt kontroverznog dekreta za suspenziju ulaska u SAD građanima šest islamskih zemalja – Irana, Jemena, Libije, Sirije, Somalije i Sudana.

Stephen Miller je dobro poznat po svojim izjavama, kao kada je rekao da su “islamski teroristi proglasili sveti rat Sjedinjenim Državama”.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:12