StoryEditor
sad

Kirby: Izrael neće poraziti Hamas velikom operacijom na Rafah

Piše fena  /  09.05.2024., 19:23h

Američki predsjednik Joe Biden vjeruje da velika operacija u Rafahu od strane Izraela neće unaprijediti cilj te zemlje da porazi palestinsku militantnu grupu Hamas u Gazi, objavila je Bijela kuća u četvrtak.

- Napad na Rafah, po njegovom mišljenju, neće unaprijediti taj cilj - rekao je glasnogovornik John Kirby na brifingu za novinare.

Kirby je rekao da je Hamas bio pod velikim pritiskom Izraela i da sada postoje bolji načini da se krene za onim što je ostalo od rukovodstva grupe od operacije sa značajnim rizikom za civile.

- Argument da se nekako udaljavamo od Izraela ili nismo voljni da im pomognemo da poraze Hamas jednostavno nije u skladu s činjenicama - kazao je on.

Trenutna runda pregovora u Kairu oko mogućeg sporazuma o oslobađanju talaca završena je bez očiglednog rješavanja razlika, rekao je u četvrtak visoki izraelski zvaničnik. Izrael će nastaviti sa svojom operacijom u Rafahu kako je planirano, dodao je zvaničnik.

- Još uvijek vjerujemo da postoji put naprijed, ali će biti potrebno neko vodstvo na obje strane.  I bit će potrebno malo moralne hrabrosti s obje strane da konačno naiđemo na taj sto i potpišemo ovaj dogovor - kazao je Kirby.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 00:28