StoryEditor

Kina: Nitko nema pravo unijeti rat i kaos na Korejski poluotok

Piše D  /  30.07.2021., 00:19h

Kina je priopćila u srijedu kako nitko nema pravo unijeti kaos na Korejski poluotok, dan nakon što je inzistirala na punoj provedbi UN-ovih sankcija protiv susjedne Sjeverne Koreje zbog njenih raketnih i nuklearnih proba te pozvala na dijalog.

Sjedinjene Države pokušavaju uvjeriti Kinu, jedinog sjevernokorejskog velikog saveznika, da učini više kako bi obuzdali Pyongyang, koji je izveo desetke raketnih proba i testirao je dvije nuklearne bombe od početka prošle godine, prkoseći rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi Fena.

Sjever je objavio svoje planove da razvije raketu koja je u stanju pogoditi teritoriju Sjedinjenih Država i ignorirao je pozive da prekine svoje programe nuklearnog naoružanja, čak i iz Kine.

Tvrdi kako mu je taj program neophodan da se suprotstavi američkoj agresiji. Posljednja raketna proba Sjevera izvedena je u nedjelju.

- Bez obzira o kojoj je strani riječ, niko nema pravo unositi rat i kaos na poluotok - izjavio je novinarima kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nakon sastanka s njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom.

Kazao je kako će svatko tko to učini snositi "povijesnu odgovornost".

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako je "veliki, veliki sukob" sa Sjevernom Korejom moguć i kako su sve opcije na stolu, ali da želi da riješi krizu diplomatskim sredstvima.

Kinu je razbjesnilo američko razmještanje sustava proturaketne obrane THAAD u Južnoj Koreji, navodeći kako to predstavlja prijetnju njenoj sigurnosti i kako neće učiniti ništa na ublažavanju napetosti sa Sjevernom Korejom, prenosi agencija Reuters.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:08