StoryEditor

Karamatić: Iza Zaboravljenih branitelja stoje Zukan Helez i Živko Budimir

Piše D  /  05.03.2018., 06:03h

Predsjednik HSS-a, član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić kazao je da ne može razumjeti borce koji blokiraju puteve.

O prosvjedima demobiliziranih boraca, Karamatić kaže da se radi o politički motiviranim prosvjedima.

"Najveći broj ozbiljnih udruženja tzv. Armije BiH i HVO-a ne sudjeluju u ovim prosvjedima. Radi se o jednoj manjoj skupini. Što se tiče prava tih ljudi, mislim da je general Patton jednom rekao ukoliko si se borio za ovu zemlju i želiš naplatiti svoje domoljublje, reci koliko to košta da te isplatimo i seli odavde. To bi bila moja poruka. Ja mogu razumijeti nečiju tešku situaciju, ali ne mogu razumijeti da oni blokiraju puteve, da time ruše gospodarstvo... Ne mogu podržati prosvjede gdje se drže slike osuđenih ratnih zločinaca, konkretno Hanefije Prijića Parage iz Bugojna, gdje ti takozvani borci prosvjeduju uz povike tekbir i Allahu ekber", kazao je Karamatić.

Gdje je to konkretno bilo, pitao je voditelj.

"Na Vogošćanskoj petlji, na petlji u Šićkom Brodu, porterti Hanefije su bili jučer u Bugojnu. Ovaj dio bivših branitelja koji prosvjeduju na Bijači zagovaraju neko bratstvo i jedinstvo, kao nitko neće podijeliti nas i Armiju BiH. Ja tu ne vidim nikakvog prostora za bratstvo i jedinstvo, HVO i tzv. Armija BiH su bili godinu dana u vrlo krvavom sukobu. To govori sve o kakvim borcima i baniteljima se radi. Teško je u BiH napraviti multietničku udrugu od ljudi koji su ratovali između sebe", kaže predsjednik HSS-a.

O navodima da neko stoji iza prosvjeda, Karamtić kaže da on zna tko ne stoji.

"Ja znam sigurno tko ne stoji, a HSS nije. Mehanizam ministarstava branitelja koristi se za financiranje politika. Udrugu Zaboravljeni branitelji je osnovao Zukan Helez i bivši predsjednik FBiH Živko Budimir, to znam konkrento. Pretpostavljam da SDP ima tu upetljane svoje prste pošto stranka gospodina Budimira više ne postoji", tvrdi Karamatić.

Na upit da ocijeni rad ministra Bukvarevića, gost N1 je rekao sljedeće:

"Vrlo loše, radi tendenciozno, stranački, pristrano, ne predstavlja sve branitelje, protežira isključivo udruge koje su usko vezana uz njegovu stranku, majorizira pripadnike HVO-a i njegov rad ocjenjujem veoma lošim", rekao je Karamatić.

I.C. / Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:11