StoryEditor

KAOS U NEUMU: Blokade graničnih prijelaza i prometnica prema unutrašnjosti BiH

Piše Nikolina Lovrić  /  30.07.2021., 03:27h

Uslijed straha za turizam, ali i svakodnevnu egzistenciju, Neumljani priklješteni između dviju granica sa RH, a sa svojom državom (ne)povezani jedino popularnom „kozjom stazom“, napokon ali i nažalost, po prvi put su odlučili nešto poduzeti.  Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, govori nam Predsjednik Vijeća, Vinko Sentić, iznesen je prijedlog za blokadu prometnica prema graničnim prijelazima Klek i Bistrina, ali i jedine važeće magistralne ceste koja povezuje Neum sa unutrašnjošću BiH.

Blokade nikome nisu u interesu

Ukoliko se Federacija ne trgne iz letargije koju godinama njeguje prema Neumu od kojega lijepo „pazari“, te ukoliko se ne postigne međudržavni dogovor o otvaranju malograničnih prijelaza Duži-Imotica te Vukov Klanac-Radež za prometovanje, Neumljanima izgleda neće biti ostavljeno puno izbora.

Sentić navodi kako blokade nisu nikome u interesu, ponajprije Neumljanima koji žive od turizma te u tradicionalno dobrim odnosima sa hrvatskim susjedima, no izgleda da je izvršavanje pritiska jedina karta na koju neumska vlast sada može igrati. Za Dnevnik.ba Predsjednik OV-a ističe i kako su Neumu dosad mnogi političari i dužnosnici davali obećanja u vezi rješavanja ovih pitanja, no stvari se i dalje ne miču sa statusa quo.

Podsjetimo, odluka o prekategorizaciji graničnih prijelaza je u nadležnosti Mješovite komisije za  praćenje provedbe Ugovora između BiH i RH o graničnim prijelazima. Komisija se sastala 1.lipnja ove godine. Predsjedniku spomenute Komisije, Boži Zovki smo na savjet ljubaznog osoblja Granične policije BiH koja, prema riječima Glasnogovornice Sanele Dujkić nije dobila nikakvu obavijest o prekategorizaciji Graničnih prijelaza Duži-Imotica i Vukov Klanac-Radež, uputili službeni upit po ovom pitanju još 23.lipnja. Do danas nismo primili nikakav odgovor.

Hrvatska strana za, BH nema dovoljno ljudstva?

Iako smo i neumskog Načelnika kontaktirali za očitovanje i informacije po ovom pitanju, tradicionalno smo dobili samo šutnju. No, prvi čovjek OV-a, zato navodi kako prema njegovim saznanjima, hrvatska strana glede neumskog zahtjeva za otvaranjem pograničnih prijelaza, nema nikakvih primjedbi, no zastoj se događa na bosanskohercegovačkoj strani koja navodno, nema dovoljno ljudskih kapaciteta koji bi pokrili tolike prijelaze.

Do ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, pogranični prijelazi Vukov Klanac-Radež i Duži-Imotica, bili su u potpunosti otvoreni za prijelaz putničkih vozila, a sa ulaskom u EU, ove prijelaze mogu koristiti jedino stanovnici pograničnih područja uz važeće granične propusnice.

Bosanskohercegovačka vlast, odnosno naši hrvatski predstavnici, većinom članovi HDZ-a koji je u Neumu na vlasti od prvih višestranačkih izbora, savršeno dobro su znali da se ulaskom Hrvatske u EU stvari po pitanju granica bitno mijenjaju, no uopće nisu reagirali u vremenima kada se moglo i trebalo reagirati.  Sve od devedesetih pa na ovamo.

Iscijedi pa vladaj

Ništa drugačija situacija nije ni po pitanju magistralne ceste emeritus, Neum-Stolac koja se gradi već trideset godina. O njoj je suvišno i pisati, no ponoviti ćemo podatak kojega smo već jednom iznijeli, Austrougarska je prugu Metković-Mostar, 1885. godine, bez ikakve mehanizacije uspjela napraviti za 10 mjeseci.

U kojoj vremenskoj zoni mi danas u BiH živimo, nije jasno. I dok je austrijski „okupator“ povezivao svaki i najudaljeniji krajičak Monarhije, naš državni aparat 2017.-e nije u stanju povezati jedinu primorsku Općinu, najveći turistički kapacitet zemlje adekvatnom cestom. No usavršila se država zato u slanju svojih inspekcija kojima ne smeta ni kozja staza ni antagonizam Neumljana koji ne žele služiti državi koja ih ignorira i cijedi.

Zapitajmo se stoga na kraju, kako bi se današnja Austrija, da ima gradić na moru, prema njemu odnosila, a onda se zapitajmo i je li odnos BiH prema Neumu iole korektan.

Podsjećamo, taj su odnos pomno gradile sve stranke u BiH posljednjih dvadeset i nešto godina. Bez obzira na stranački i nacionalni predznak, nitko od njih nije aboliran krivice.

Dnevnik.ba

 

 

18. travanj 2024 04:22