StoryEditor

Južna Koreja u stanju povećanog opreza, Sjever se priprema za vojnu proslavu

Piše D  /  29.07.2021., 20:55h

Američki službenici su kazali da je aktivnost kineskih bombardera veća nego inače, što sugerira moguće povećano stanje pripravnosti Pekinga, jedinog velikog saveznika Sjeverne Koreje, iako su službenici umanjili zabrinutosti i ostavili širok spektar mogućih razloga.

- Sjeverna Koreja u utorak obilježava 85. godišnjicu osnivanja svoje Korejske narodne armije, što je značajna godišnjica koja se obilježava na kraju zimskih vojnih vježbi - kazao je Lee Duk-haeng, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva ujedinjenja, prenosi agencija Reuters.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će se najviši izaslanici Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana sastati u utorak kako bi "razgovarali o planovima kako zauzdati dodatne snažne provokacije Sjeverne Koreje, povećati pritisak na Sjever, te omogućiti konstruktivnu ulogu Kine u rješavanju sjevernokorejskog nuklearnog pitanja".

Južna Koreja i Sjedinjene Države također provode godišnje zajedničke vojne vježbe, što Sjeverna Koreja redovito kritizira kao uvod u invaziju.

- Ovo je situacija u kojoj je mnogo opreme za vježbe nagomilano u Sjevernoj Koreji, a i mnogo se strateške imovine nalazi na Korejskom poluotoku zbog vježbi Južne Koreje i SAD-a. Mi pažljivo pratimo situaciju i nećemo se opustiti - kazao je Lee.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:03