StoryEditor

Još jedan energetski projekt u Hercegovini

Piše D  /  29.07.2021., 23:49h

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banja Luci s predstavnicima tvrtke VE Grebak Erihom Prajslerom iz Mildstedta kraj Hamburga i Admirom Rahimićem iz Mostara o projektu izgradnje vjetroparka kod Nevesinja u Hercegovini.

Bura s Veleži
Vjetropark Grebak projektiran je s instaliranom snagom 49,5 MW i procijenjenom godišnjom proizvodnjom od oko 130 GWh električne energije. Ukupna investicijska vrijednost iznosi oko 65 milijuna eura, a očekuje se kako projekat biti realiziran u naredne dvije godine.
 
Lokacija Grebak nalazi se kod Nevesinja u RS s jugoistočne strane planine Velež, a na jugozapadnoj strani na visoravni Podveležje kod Mostara u F BIH u tijeku je realizacija projekta izgradnje još jednog vjetroparka koji će koristiti snagu vjetra s Veleži. 

Tvrtka VE Grebak spremna je svoje tehničke i financijske resurse uložiti u ovaj projekt. Izvršni direktor Miralem Čampara je rekao kako imaju potporu lokalne zajednice, te kako bi izgradnja vjetroparka potakla razvoj gospodarstva u Nevesinju. 

"Naš plan je u izgradnji angažirati domaće tvrtke, čime će za lokalno stanovništvo biti osigurana i nova radna mjesta", naveo je Čampara. 

Ministar Đokić je izrazio spremnost pružiti potporu projektu, ističući kako je istočna Hercegovina zbog klimatskih uvjeta veoma perspektivno područje za izgradnju vjetroelektrana. 

"Republika Srpska je otvorena za nove investicije, a izgradnja vjetroparka Grebak predstavlja razvojnu priliku za općinu Nevesinje", rekao je Đokić i dodao kako je ta investicija značajna i zbog izgradnje potreben infrastukture, naročito cesta, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva. 

Istakao je kako će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS-a, s ciljem postupka pokretanja dodjele koncesije, dostaviti dokumentaciju drugim ministarstvima i nadležnim institucijama radi pribavljanja mišljenja.

Dnevnik.ba
 

17. travanj 2024 04:31