StoryEditor

JAPANSKA DJECA IZABRALA Tokio predstavio maskote za Olimpijske igre 2020. godine

Piše D  /  28.02.2018., 01:02h

Maskote su izabrala djeca iz japanskih osnovnih škola.

White likovi koji imaju plavi ili ružičasti dijamantni uzorak dobili su najviše glasova - 109.041. U srpnju, najkasnije u kolovozu, maskote će dobiti imena.

Organizatori su odlučili da djeca biraju maskote jer tako žele potaknuti interes za olimpijske igre među mladima, a i osigurali su transparentnost odabira. Maskota plave boje namijenjena je za Olimpijske igre, dok je ružičasta maskota za Paraolimpijske.

Pobjedničku maskotu osmislio je 43-godišnji japanski umjetnik Ryo Taniguchi. 

Guvernerka Tokija Yuriko Koike rekla je da su maskote "prekrasne" i pozvala javnost da zadrži "elan i entuzijazam" manje od 900 dana od početka Igara.

"Igre konačno imaju svoje maskote. To znači puno, posebno u Japanu", komentirao je Ryohei Miyata, predsjednik povjerenstva za maskote.

Maskote Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju koje će biti puštene u prodaju na ljeto ove godine pokušat će postići uspjeh Soohoranga, malog bijelog tigra kojeg je dobio svaki sportaš na pobjedničkom postolju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Prve igre koje su imale maskotu - skijaša Schussa - bio je ZOI u Grenobleu 1968. 

Maskote mogu donijeti značajan prihod, a to je pokazao Vinicius, maskota OI-a u Rio de Janeiru 2016., koja je donijela zaradu od 300 milijuna dolara. 

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 03:33