StoryEditor

Izraelska policija u zadnji čas spriječila udaju 14-godišnjakinje, uhitila njezinog oca

Piše D  /  30.08.2017., 07:08h

Policajci su uhitili oca mladenke, rabina iz hasidske zajednice, koji je planirao obaviti obred vjenčanja, a pritvorili su i mladoženju. Kako javlja Times of Israel, a prenosi Independent, obojica su pušteni u kućni pritvor.

U 2014. i 2015. godini zabilježeno 716 brakova maloljetnika

Lokalni predstavnici Ministarstva socijalne skrbi izjavili su kako nema načina da prate hoće li se vjenčanje naknadno obaviti. 

Prema zakonu u Izraelu, najniža zakonska dob za stupanje u brak je 18 godina. Mladenci se ipak mogu vjenčati i prije 18. godine života, ako dobiju posebnu dozvolu od obiteljskog suda. 

Prema izvještaju koji je objavio izraelski parlament, u 2014. i 2015. godini zabilježeno je 716 brakova maloljetnih osoba, od čega je njih 517 sklopljeno pod šerijatskim pravom, a ostatak u ortodoksnim zajednicama Jeruzalema. 

Vlasti su istražile samo 37 od 716 slučajeva.

Djevojčice nisu spremne za brak

Iz međunarodne organizacije "Djevojčice, ne mladenke", poručuju kako se mladenke koje su djeca suočavaju s izolacijom te kako im je često uskraćena njihova sloboda. 

"One nisu ni fizički ni emocionalno spremne postati suprugama i majkama. Pod većim su rizikom zbog mogućih komplikacija pri trudnoći i porođaju te trpe obiteljsko nasilje. S jako slabim pristupom obrazovanju i ekonomskim prilikama, one i njihove obitelji najvjerojatnije žive u siromaštvu", poručuju iz organizacije.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:47