StoryEditor

Izrael smanjuje izdvajanja za UN, Washington provjerava djelotvornost ulaganja

Piše D  /  29.07.2021., 18:29h

Izrael je već godinama nezadovoljan zbog glasanja i kritičkih izvještaja tog Vijeća o izraelskoj politici na palestinskoj teritoriji.

Posebni izvjestitelj UN-a je prošle sedmice u Vijeću optužio Izrael da Palestince "pretvara u roblje" i da je pojačao progon aktivista za ljudska prava. Izrael je jedina zemlja u svijetu koja je na dnevnom redu svakog zasjedanja Vijeća, tri puta u godini.

Izrael je već ranije bio najavio smanjenje izdvajanja za UN od šest miliona dolara od ukupno 11,7 milijuna dolara pošto je Vijeće sigurnosti u decembru donijelo rezoluciju 2334 u kojoj osuđuje izgradnju židovskih naselja na palestinskoj zemlji.

I Sjedinjene Države su u srijedu upozorile da će predsjedanje UN-ovim Vijećem sigurnosti u aprilu iskoristiti kako bi provjerile djelotvornost UN-ovih mirovnih snaga.

"Došla sam u UN kako bih pokazala Amerikancima vrijednost njihova ulaganja u tu ustanovu", rekla je u govoru u institutu Vijeće za međunarodne odnose (CFR) nova američka ambasadorica Nikki Haley koja će mjesec dana predsjedati Vijećem sigurnosti.

Američki predsjednik Donald Trump želi smanjiti američko izdvajanje za UN, budući da je Washington najveći uplatitelj u tu međunarodnu organizaciju. Vijeće sigurnosti treba odlučiti o nastavku ili o drastičnom smanjenju UN-ovih snaga u Demokratskoj Republici Kongu (MONUSCO), najveće i najskuplje UN-ove misije s 19.000 ljudi. Dovodi se u pitanje i prisustvo plavih kaciga na Haitiju, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:52