StoryEditor

IZETBEGOVIĆ NASTAVLJA: Odnosi s Hrvatskom će se pogoršati, imamo otvorena pitanja

Piše D  /  21.02.2018., 03:02h

Nadam se da se ipak nećemo dovesti u tu situaciju i da će sve parlamentarne političke stranke dogovoriti rješenje. Očekujem snažniju medijaciju međunarodne zajednice, jer odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić se odnosi na ustavno rješenje koje je visoki predstavnik svojedobno nametnuo, uz ostalo, smanjujući broj delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda sa 30 na 17, kaže Bakir izetbeović u razgovoru za Faktor.

Na pitanje novinara o izjavi dragana Čovića o islamskoj državi u BiH, Izetbegović kaže kako je cillj stavljanja takvih hipoteka na vrat Bošnjaka pokušaj izjednačavanja strana, relativiziranja presude Prliću i ostalima za udruženi zločinački poduhvat.

"Stigmatizacija" Bošnjaka

Postavljajući pitanje Izetbegoviću novinar je spomenuo navodnu stigmatizaciju Bošnjaka od strane dužnosnika i javnih osoba iz Hrvatske, na što je Bakir ponovno zaprijetio:

- Ako Hrvatska nastavi sa ignoriranjem interesa, stavova i prava Bosne i Hercegovine, ti odnosi, koji su još dobrosusjedski, neizbježno će se pogoršavati. Mnogo toga smo godinama gurali pod tepih, i krajnje je vrijeme da se iskreno pristupi rješavanju desetljećima starih otvorenih pitanja. Na to nas obavezuje i nedavno usvojena Nova strategija EU-a. I nas i Hrvatsku.

Upitan je i kako komentira to da je često optužen za pozivanje na rat:

- Rade to i hrvatska i srpska strana. Hrvatskoj je cilj novi izborni zakon, srpskoj nešto opasnije od tog – izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih jedinica, za tvrdnje o "nemogućem životu sa Bošnjacima" i potrebi za "izlazak iz propale zajednice koja se radikalizira" i tako dalje. Sve što oni rade, i planiraju da rade, imputirat će nama (o.pa. Bošnjacima), kaže Izetbegović.

Koje argumente nudi Dragan Čović kada odbija dati suglasnost za potpisivanje ugovora države sa Islamskom zajednicom u BiH, što je postalo, kako on sam kaže, pitanje političkih odnosa u BiH, pitao je novinar Faktora Izetbegovića, a on odgovara.

- To je jedna od izjava koje nisu trebale Draganu Čoviću – prava Islamske vjerske zajednice, jedine koja nema ugovor sa državom BiH, povezivati sa političkim odnosima, trgovinama, uvjetovanjima?! Čović je otkrio šta je pravi razlog oduzimanja prava Islamskoj zajednici, dakle direktna politička trgovina. Sad vjerovatno slijedi okretanje priče od ovog pravog razloga u drugom smjeru, ulazak u detalje, dovest će se u pitanje elementi ugovora koji se odnose specifično na muslimane i kojih nema kod drugih vjerskih zajednica – džuma, vakufi, hidžab…

O Dodiku i naoružanju

U razgovoru je još Izetbegović zaključio da građani trebaju biti zabrinuti zbog tog što MUP u RS-u nabaljva nove puške. Također, Dodik bi, smatra Izetbegović, mogao odvesti BiH u probleme.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

14. travanj 2024 18:18