StoryEditor

Izetbegović najavio "prečišćavanje stranke"

Piše D  /  18.02.2018., 08:02h

"Prečisti ćemo stranku pred ovu izbornu utrku". Ovo je poručio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon čega je Predsjedništvo stranke između ostalih smijenilo Mirsada Kukića sa mjesta predsjednika odbora SDA TK. Samo tri dana kasnije, na Skupštini TK zastupnici su smijenili Vladu TK. I izabrali novog premijera Jakuba Suljkanovića, prenosi N1.

"Smjena Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Begom Gutićem izvršena je protivno stavovima i odlukama organa SDA. Smjenu su po diktatu Mirsada Kukića proveli odmetnuti zastupnici SDA zajedno sa zastupnicima SBB, kršeći Ustav Tuzlanskog kantona i Poslovnik o radu Skupštine Tuzlanskog kantona", stoji u priopćenju SDA.

Dojučerašnji premijer Bego Gutić poručuje svi koji su sudjelovali u smjeni će biti isključeni iz stranke.

"Prema nekim informacijama to je nekih 15-ak osoba, one općinske organizacije čiji su zastupnici i ministri bili jučer na strani ove grupacije koja je smijenila Vladu, dobili su nalog od kantonalnog povjerenstva sinoć da donesu odluku o isključenju tih članova SDA", otkriva Gutić.

Senad Alić, predsjednik Skupštine TK sazvao je skupštinu na kojoj je između ostalih 10 zastupnika SDA glasalo za smjenu Vlade Bege Gutića.

"Osobno ne vidim razloge za isključenje bilo kog zastupnika, tu se treba zapitati zašto su samo tri zastupnika jučer nisu bila u zvaničnom klubu", ističe Alić.

U SDA je na sceni raskol. Općinski odbor ove stranke iz Banovića isključio je iz stranke Begu Gutića, bez odobrenja samog vrha stranke. Zanimljivo je da je Gutić imenovan za povjerenika stranke u ovoj općini.

"Bit će razriješen O.O. Banovići, i preispitat će se odluka tog O.O., koja se odnosi na premijera", kaže Ismet Osmanović.

Slučajno ili ne, sinoć je, nakon smjene Vlade, u Banovićima eksplodirala bomba, i to u diskoteci QM, u suvlasništvu Mirsada Kukića, smijenjenog šefa SDA TK.

"Jutros su kolege iz sektora krim-policije ministarstva unutarnjih poslova TK izašle na lice mjesta da obave uviđaj kako bi prije svega utvrdili o kojoj se eksplozivnoj napravi radi, tko su počinitelji i koji su motivi ovog događaja", kaže za N1 Izudin Šarić.

Prečišćavanje SDA počelo je nakon što je premijer KS Elvedin Konaković odlučio napustiti SDA. Sjednica na kojoj je razmatan i Konakovićev slučaj otvorio je brojna pitanja u SDA.

"Nemamo mi sada rješenje koje će zamijeniti Elvedina Konakovića", kazao je ranije Asim Sarajlić, predsjednik KO SDA u Sarajevskom kantonu.

Nezadovoljstvo u SDA izašlo je na površinu i kada su stranku napustila tada tri visoka dužnosnika i zastupnika u Parlamentu BiH Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović. Aleksandra Tolj N1.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:03