StoryEditor

Izetbegović i Brammertz razgovarali o procesuiranju ratnih zločina u BiH

Piše D  /  06.11.2017., 02:11h

Zatvaranjem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) krajem ove godine, Tužiteljstvo Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) preuzeti će preostale obveze Tužiteljstva MKSJ.

Suradnja BiH i Tužiteljstva MKSJ, regionalna suradnja u pravosuđu i procesuiranje ratnih zločina u BiH te aktivnosti na izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, bile su glavne teme današnjeg sastanka u Sarajevu.

Izetbegović i Brammertz su razgovarali o komunikaciji između državnih i entitetskih institucija, kao i ostalim praktičnim pitanjima koja su bitna za što efikasniji rad na predmetima ratnih zločina, a sve u cilju izrade izmjena i dopuna Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je rečeno je da je regionalna suradnja potrebna u dinamici i aktivnostima u procesuiranju predmeta ratnih zločina i da treba izbjeći politiziranje Strategije, te da je potrebno aktivnije uključiti udruženja žrtava na svim stranama.

Istaknuto je da će nakon zatvaranja MKSJ glavni zadatak biti na vladama i pravosudnim sustavima u regiji, što dodatno naglašava važnost regionalne suradnje u toj domeni.

Izetbegović je podržao daljnji rad i angažman glavnog tužitelja MKSJ i MMKS Sergea Brammertza.

Sastanku su prisustvovali Igor Planinić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, i Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića, te Amir Ahmić, bošnjački oficir za vezu pri MKSJ.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:39