StoryEditor

Izbjegnut štrajk zdravstvenih djelatnika u SBŽ, udovoljeno zahtjevima Sindikata

Piše D  /  29.07.2021., 17:09h

Granski kolektivi ugovor za uposlene u zdravstvenim ustanovama Srednjobosanske županije potpisan je danas u Travniku, a predviđa, među ostalim, satnicu od 2,31 KM, što je bio i glavni uvjet Sindikata za odustajanje od generalnog štrajka koji je bio najavljen za danas.

Predsjednik županijskog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Muris Trako kazao je novinarima da satnica zdravstvenim radnicima u Federaciji BiH nije povećavana od 2007. godine, te da je do danas iznosila dvije KM, što je, kako je rekao, ekstremno malo.

- Očigledno je da je pobijedio razum i sretan sam da je došlo do sporazuma, bez da se stavljaju plakati o štrajku na vrata zdravstvenih ustanova - kazao je Trako, prenosi Fena.

Na pitanje novinara, mogu li pacijenti nakon povećanja plaća očekivati i kvalitetniju uslugu i bolji tretman od zdravstvenih radnika, Trako je rekao da će prosperirati i zdravstveni radnici i pacijenti.

- A to da postoje pritužbe pacijenta, one postoje, postoje u svim službama. Onaj tko ima nešto da kaže, ima i mjesto za to, gdje može da se da se žali, a mi ćemo uraditi sve da otklonimo nepravilnosti. Naravno da će zdravstveni radnici od danas imati više elana da rade ono za što su plaćeni - kazao je Trako.

Naglašavajući da će kolektivni ugovor stupiti na snagu od 1. travnja, ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić kazao je da će on trajati godinu dana, te da će iziskivati dodatnih sedam milijuna KM iz Zavoda za zdravstvenog osiguranja (ZZO), što će biti osigurano zahvaljujući ostvarenom suficitu ove ustanove.

Grubešić je podsjetio da je Vlada prvobitno predlagala satnicu od 2,20 KM za oko 2.000 zdravstvenih radnika, što Sindikat nije prihvatio.

- Iz nekoliko razloga smo predlagali tu satnicu. Naime, htjeli smo da se dio sredstava osigura za pacijente, da se poveća lista za lijekove i ortopedska pomagala, a i zbog toga što se mogu čuti najave smanjenja stope doprinosa, kako za mirovinsko tako i zdravstveno osiguranje - kazao je Grubešić.

Kolektivnim ugovorom predviđeno je radno vrijeme od 37 i pol sati tjedno, te fiksni koeficijenti, a, kako je rekao Grubešić, omogućit će linearno povećanje plaća svim uposlenicima u zdravstvu.

Grubešić je dodao da se za rad javnih zdravstvenih ustanova u SBŽ-u godišnje transferira oko 53 milijuna KM, a radi se o novcu za plaće, naknade i materijalne troškove.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:55