StoryEditor

Ivanić obaviješten o pismu iz Haga, zatražio da se dostavi u Sarajevo

Piše D  /  29.07.2021., 15:23h

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obaviješten je da je pismo iz Međunarodnog suda pravde u Hagu stiglo u Ambasadu BiH, ali će se s njegovim sadržajem upoznati tek kada dođe redovnim putem u Sarajevo, potvrdila je Feni Marija Milić, savjetnica za medije predsjedavajućeg Ivanića.

Sačekat će da vidi sadržaj pisma, ali, kako kaže, pretpostavlja da je riječ upravo o onome što je Ivanić najavljivao, da će Hag tražiti stav Predsjedništva BiH je li Sakib Softić legitiman predstavljati BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

- Zbog nepovjerenja u ambasadoricu BiH u Hagu Mirsadu Čolaković Ivanić je tražio da se pismo ne otvara i da se dostavi redovnim putem - kazala je Milić.

Rekla je i kako druga dva člana Predsjedništva, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, trebaju kazati jesu li oni dobili isto pismo te da o tome ne može govoriti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije je uputio pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kojim je osporio bilo čije pravo da u ime BiH podnosi aplikacije na presudu po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju, jer o tome ne postoji odluka institucija BiH.

U ime BiH Sakib Softić je Međunarodnom sudu pravde u Hagu prije nekoliko dana predao aplikaciju za reviziju presude protiv Srbije.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:30