StoryEditor

Ivanić: "Ako smo izolirani, unutrašnji sukobi i razlike su veći"

Piše D  /  29.07.2021., 18:30h

Naglasio je značaj usvajanja posebne Rezolucije o zapadnom Balkanu, kojom se daje jaka podrška europskoj budućnosti cijele regije, a u rezoluciji se navodi da je proces europskih integracija jedan od najuspješnijih instrumenata za jačanje mira, stabilnosti, tržišne ekonomije i demokratskih principa.

EPP je pozvala u usvojenoj rezoluciji članice i institucije Europske unije da se više fokusiraju na regiju zapadnog Balkana.

Ivanić se govoreći na ovom kongresu osvrnuo i na aktualnu političku situaciju u BiH i regiji i naglasio da je perspektiva članstva u EU veoma značajna za cijeli zapadni Balkan.

- Svi problemi i tenzije u regiji imaju veliki utjecaj na BiH, jer smo mi u srcu Balkana. Nama je europska perspektiva veoma važna i u tom pogledu, bez obzira na sve, ipak sam optimističan. Ako smo izolirani, unutrašnji sukobi i razlike su veći. U širem okruženju takva vrsta sukoba postaje manje relevantna - naglasio je Ivanić.

Govoreći o obavezama koje su pred BiH na europskom putu, istaknuo je da ih se mora ispuniti iako to neće biti jednostavno, ali ako se pogleda situacija u BiH 22 godine poslije rata, napredak je, bez obzira na sve, vidljiv te je pozvao sve da rade zajedno u cilju stabiliziranja zapadnog Balkana, a time i BiH.

Tema dvodnevnog kongresa EPP-a je "Budućnost Europe", a u fokusu kongresa su teme koje se tiču zapadnog Balkana i Brexita, kao i brojni izazovi s kojima se Europa suočava, vanjska i sigurnosna politika, migracije i terorizam.

Na kongresu Europske narodne partije učestvuju brojni lideri iz Europe i regiona, među kojima su i lideri Europske unije, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, šefovi evropskih država i vlada, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i lideri europskih političkih partija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sudjelovatat će danas i na Samitu lidera, koji će biti održan po završetku kongresa, a teme Samita su također Brexit i zapadni Balkan, priopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:53