StoryEditor

Irak pogubio 42 osobe optužene za terorizam

Piše D  /  25.09.2017., 06:09h

Irak je pogubio 42 sunitska muslimanska militanta optužena za terorizam, za djela u rasponu od ubijanja pripadnika sigurnosnih snaga do detoniranja automobila bombi, objavljeno je u ponedjeljak.

Najveće masovno pogubljenje ove godine u Iraku izvedeno je nakon sunitskih samoubilačkih napada u kojima je 14. rujna ubijeno najmanje 60 ljudi pored Nasirije na jugu zemlje.

To je pokrenulo šijitske zahtjeve za jačim pravosudnim mjerama, prenosi Hina.

Optužbe za terorizam

Ministarstvo pravosuđa reklo je u nedjelju da su 42 zatvorenika obješena u zatvoru u Nasiriji, tri mjeseca pošto je 14 drugih militanata pogubljeno pod optužbama za terorizam.

Islamska država preuzela je odgovornost za tri samoubilačka napada na restorane i sigurnosna mjesta pored Nasirije. "Rođaci žrtava pozvani su da nazoče nedjeljnim pogubljenjima", reklo je ministarstvo pravosuđa.

"Unatoč svoj boli koju osjećam nakon gubitka dvojice braće u samoubilačkim napadima, kad sam vidio teroriste kako vise osjetio sam olakšanje", rekao je Fadhil Abdul Ameir iz Nasirije.

Slom kalifata

Kalifat koji je proglasila Islamska država 2014. doživio je slom u srpnju kad su iračke snage uz pomoć SAD-a osvojile Mosul, de facto IS-ov glavni grad u Iraku.

Ali nedavni samoubilački bombaški napadi u Bagdadu i drugim gradovima  pokazuju da su džihadisti i dalje sposobni za gerilski način ratovanja, premda su odustali od teritorijalnih osvajanja.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:52