StoryEditor

Interes svakog normalnog društva je da skloni ratne zločince s ulice bez obzira tko su

Piše D  /  29.07.2021., 23:44h

Regionalna suradnja je ključna za efikasnost rješavanja ratnih zločina i postizanje pravde, zaključeno je na predstavljanju izvješća Fonda za humanitarno pravo o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tijekom 2016. godine.

Direktorica pravnog programa Fonda za humanitarno pravo Milica Kostić kazala je kako su dva najvažnija događaja u 2016. usvajanje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina i usvajanje Akcionog plana za poglavlje 23 u okviru pristupnih pregovora s EU, koje se odnosi na vladavinu prava i ljudska prava, prenosi Fena.

"Usporedo s usvajanjem ovih važnih dokumenata imamo i proces koji je retrogradan i koji blokira procesuiranje ratnih zločina. Od ratova je prošlo sada već 20 godina i sudionici postupaka umiru pa je procesuiranje sve teže", rekla je Kostić.

Dodala je kako je "jako problematično i vraćanje ‘nedostojnih ljudi‘ u javni prostor i na javne funkcije".

"Na osnovu uvida koji imamo kao jedina organizacija koja prati svako suđenje za ratne zločine u Srbiji, smatramo da ne postoji stvarna volja da se ratni zločini procesuiraju na efikasan i pravičan način", ocijenila je Kostić.

Odvjetnica u Fondu za humanitarno pravo Marina Kljajić rekla je kako je i dalje mali broj optužnica, te da će tim tempom u narednih deset godina biti riješeno možda deset posto slučajeva koji su pokrenuti.

Pogubno je, dodala je, što se položaj oštećenih i žrtava pogoršao, a pri tome su njihova svjedočenja često jedino dokazno sredstvo, prenosi Tanjug.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić smatra kako je u procesuiranju ratnih zločina ključna regionalna suradnja.

Po njegovim riječima, u tim procesima nema problema među kolegama u regiji, no oni nastaju kada se umiješa politika.

"Istina je kako je jako malo predmeta koji se bave visoko pozicioniranim potencijalnim počiniteljima, gotovo da ih nema. Imali smo očekivanja od Haaga što se tiče tih visoko pozicioniranih, pa smo bili malo pasivni, ali sada nam je Haag ogromna baza podataka koje koristimo za sagledavanje predmeta", naveo je Vekarić.

"Interes svakog normalnog društva je da skloni ratne zločince s ulice bez obzira tko su i tu treba svi da budemo na istoj strani", zaključio je.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:58