StoryEditor

Institut za istraživanje genocida, Kanada, podržava biskupa Franju Komaricu

Piše D  /  29.07.2021., 20:55h

Institut poziva bosanskohercegovačku, europsku i svjetsku akademsku, kulturnu i političku javnost da zaštiti biskupa Franju Komaricu i sve druge koji dižu glas protiv udara na državu Bosnu i Hercegovinu.

- Još jednom upozoravamo da manji bh. entitet treba vezati s presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz veljaće 2007. godine, kojom je sudski potvrđeno da su vojne i policijske institucije tog entiteta počinile genocid. Stvarna istina o agresiji i genocidu na Republiku Bosnu i Hercegovinu živi u djelima istinskih pripadnika ideje Bosne i bosanskog duha poput biskupa Franje Komarice, koji se služi logikom i jezikom povijesnih činjenica, ustaje protiv zla i staje na stranu žrtve i njenog prava na povijesnu i ljudsku pravdu - navodi se u priopćenju tog instituta.

Institut smatra da Komaricina izjava povodom obnove džamije Ferhadija u Banjoj Luci svjedoči također o njegovoj ljudskoj veličini, kao i da biskup kontinuirano radi na promicanaju istinskih vrijednosti države Bosne i Hercegovine, prava svih građana, posebno povratnika.

Slažući se s ocjenama i stajalištima o položaju Hrvata u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, Institut dalje navodi da podržava neupitno pravo biskupa Franje Komarice na javno iznošenje njegovih stajališta i kao biskupa i građanina Bosne i Hercegovine.

- Anticivilizacijska reakcija antibosanskog faktora Milroda Dodika je samo znak istinitosti navoda banjalučkog biskupa. Antibosanska šutnja hrvatskog političkog faktora u Bosni i Hercegovini prema napadima na banjalučkog biskupa i kontinuirano dodvoravanje Milorodu Dodiku je očigledan znak da bosanski Hervati, a posebni oni iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, nemaju istinskog političkog predstavnika. Dok se položaj Hrvata u manjem bosanskohercegovačkom entitetu kontinuiranio pogoršava, dok se ostaje antibosanski neutralno po pitanju revizije tužbe za genocid, Hrvati u manjem bosanskohercegovačkom entitetu ostaju dehumanizirani ne samo od političkog liderstva tog entiteta, već i od svog vlastitog liderstva - naglašava Institut u saopćenju.

Franjo Komarica zna tko su agresori, planeri i izvršitelji genocida od kojih mnogi nisu ni odgovarali za počinjene zločine, koji ne priznaju sudske odluke i ne prihvaćaju odgovornost za učinjeno, ali zato traže da se prihvati njihova navodno pružena ruka kao čista, i to od žrtava. Na tu navodno pruženu ruku nasjedaju politički predstavnici žrtava, ali i neki navodni prijatelji istine i pravde u svijetu, naglašeno je u priopćenju.

23. travanj 2024 11:22