Institut za istraživanje genocida, Kanada, podržava biskupa Franju Komaricu

franjo komarica

Institut za istraživanje genocida, Kanada, podržava biskupa Franju Komaricu

tra 21, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Institut za istraživanje genocida, Kanada, povodom kontinuiranih napada na biskupa Franju Komaricu, naglašava da kontinuitet antibosanskog djelovanja iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta postaje destabilizirajući faktor ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za regiju, Europu i svijet u cjelini, priopćeno je iz tog instituta.

Institut poziva bosanskohercegovačku, europsku i svjetsku akademsku, kulturnu i političku javnost da zaštiti biskupa Franju Komaricu i sve druge koji dižu glas protiv udara na državu Bosnu i Hercegovinu.

- Još jednom upozoravamo da manji bh. entitet treba vezati s presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz veljaće 2007. godine, kojom je sudski potvrđeno da su vojne i policijske institucije tog entiteta počinile genocid. Stvarna istina o agresiji i genocidu na Republiku Bosnu i Hercegovinu živi u djelima istinskih pripadnika ideje Bosne i bosanskog duha poput biskupa Franje Komarice, koji se služi logikom i jezikom povijesnih činjenica, ustaje protiv zla i staje na stranu žrtve i njenog prava na povijesnu i ljudsku pravdu - navodi se u priopćenju tog instituta.

Institut smatra da Komaricina izjava povodom obnove džamije Ferhadija u Banjoj Luci svjedoči također o njegovoj ljudskoj veličini, kao i da biskup kontinuirano radi na promicanaju istinskih vrijednosti države Bosne i Hercegovine, prava svih građana, posebno povratnika.

Slažući se s ocjenama i stajalištima o položaju Hrvata u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, Institut dalje navodi da podržava neupitno pravo biskupa Franje Komarice na javno iznošenje njegovih stajališta i kao biskupa i građanina Bosne i Hercegovine.

- Anticivilizacijska reakcija antibosanskog faktora Milroda Dodika je samo znak istinitosti navoda banjalučkog biskupa. Antibosanska šutnja hrvatskog političkog faktora u Bosni i Hercegovini prema napadima na banjalučkog biskupa i kontinuirano dodvoravanje Milorodu Dodiku je očigledan znak da bosanski Hervati, a posebni oni iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, nemaju istinskog političkog predstavnika. Dok se položaj Hrvata u manjem bosanskohercegovačkom entitetu kontinuiranio pogoršava, dok se ostaje antibosanski neutralno po pitanju revizije tužbe za genocid, Hrvati u manjem bosanskohercegovačkom entitetu ostaju dehumanizirani ne samo od političkog liderstva tog entiteta, već i od svog vlastitog liderstva - naglašava Institut u saopćenju.

Franjo Komarica zna tko su agresori, planeri i izvršitelji genocida od kojih mnogi nisu ni odgovarali za počinjene zločine, koji ne priznaju sudske odluke i ne prihvaćaju odgovornost za učinjeno, ali zato traže da se prihvati njihova navodno pružena ruka kao čista, i to od žrtava. Na tu navodno pruženu ruku nasjedaju politički predstavnici žrtava, ali i neki navodni prijatelji istine i pravde u svijetu, naglašeno je u priopćenju.