StoryEditor

IAKO POLITIČARI TVRDE DA NAM JE SVE BOLJE Po nezaposlenosti BiH gora od Namibije i Gambije

Piše D  /  12.08.2017., 09:08h

Stranica „Trading Economics“ mjeri ekonomske parametre u zemljama širom svijeta, poput BDP-a, nezaposlenosti, inflacije i rangira države prema svim parametrima. 

Tako je, prema najnovijem izvještaju, najviša stopa nezaposlenosti u Džibutiju 54 posto, slijede Kongo 46,1 i Kenija sa 40 posto. BiH je na četvrtom mjestu, sa stopom nezaposlenosti od 39,18 posto, prenosi Avaz. 

Tako je naša zemlja ponijela titulu najgore rangirane europske države prema ovom parametru, ispred Kosova, Makedonije i Grčke. Damir Miljević, ekonomski analitičar, za Avaz kaže da su ovi poražavajući podaci najbolja slika socijalnog stanja u BiH, jer nas svjetski ekonomisti svrstavaju rame uz rame s najsiromašnijim afričkim zemljama. 

- Da Austro-Ugarska i Jugoslavija i sve prethodne generacije nisu izgradili infrastrukturu, mi bismo i na prvi pogled izgledali kao Namibija ili Gambija. Prema svemu drugom smo u rangu s tim zemljama, nažalost. Ovi što iznose podatke o tobože nekakvim novim radnim mjestima, hvale se našim neznanjem - kaže Miljević. 

Kada naši politički lideri, tvrdi Miljević, izađu i kažu da je BDP porastao za 2 posto, to zvuči lijepo, ali... 

- Znate šta to znači? To, u prijevodu, znači da, kada jedna Slovačka nikada više ne bi imala povećanje BDP-a, nama bi trebalo 78 godina da je stignemo! I tako godinama. Ali svi ovi podaci počivaju na našem neznanju i na totalnoj toleranciji svega, a koja je, vjerovatno, bazirana na one 2-3 milijarde maraka što dođu iz dijaspore - dodaje Miljević. 

Čak su i afrički mediji prije nekoliko mjeseci pisali o Bosni i Hercegovini kao „najjadnijoj europskoj zemlji“. 

Za BiH se navodi da je najsiromašnija zemlja u Europi, sa BDP-om po glavi stanovnika od 8.590 dolara. Siromaštvo u zemlji znatno je čak i u poređenju sa susjednim državama, navode portali, dodajući da je većina afričkih država bogatija od BiH. 
Inače, najveće laži o novozaposlenima dolaze iz Stranke demokratske akcije (SDA), od predsjednika Bakira Izetbegovića, piše Avaz, čije je sjedište u neposrednoj blizini Službe za zapošljavanje općine Centar u Sarajevu, gdje svakodnevno rijeke ljudi dolaze da se prijave na biro.

Inače, od BiH je bolje i Kosovo, koje zauzima 9. mjesto. Crna Gora je na 19. mjestu, Albanija na 35., Srbija 36., Hrvatska 45. i Slovenija na 65. mjestu. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:15