StoryEditor

I Sebija Izetbegović ponudila da odstupi iz utrke za člana Predsjedništva BiH

Piše D  /  18.05.2018., 07:05h

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić, aktualni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odustao je od kandidature za Predsjedništvo BiH, potvrdio je to i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izražavajući razočarenje zbog njegove takve odluke.

Takva odluka uslijedila je nakon što je Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici odlučilo da će kandidata za Predsjedništvo BiH birati pojedinačnim tajnim glasanjem na Konvenciji stranke planiranoj za 26. svibnja.

Izetbegović je novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke kazao da je Zvizdića uvjeravao da to ne učini, ali je on imao svoj stav, dodajući kako se radi o čovjeku s jakim integritetom zbog čega smatra da će takvu odluku teško promijeniti.

- Zvizdić je imao najveći podršku s terena i bio je favorit zbog čega je i trebao ostati u utrci do kraja. Rano je nagađati o otme hoće li to oslabiti SDA - dodao je Izetbegović.

Potvrdio je i to da je njegova supruga Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ponudila da ne ostane u utrci za kandidata za državno Predsjedništvo, ali to Predsjedništvo SDA za sada nije prihvatilo.

- Ona nema takvo političko iskustvo niti političke ambicije. Radi se o dobroj menadžerici, a politikom se nije bavila na ovaj način te je na njoj da donese definitivnu odluku iako je imala začuđujući podršku s terena unatoč mojim porukama koje su bile protiv toga - podvukao je lider SDA.

Kako je zaključio na Konvenciji SDA 270 najodgovornijih ljudi u SDA moći će procijeniti ko će biti kandidat SDA za člana državnog Predsjedništva, ali je veoma važno da to bude neko ko može pobijediti na listopadskim općim izborima i nositi se s ostalim članovima Predsjedništva BiH.

Novinarima se nakon sjednice Predsjedništva SDA obratio i Denis Zvizdić koji je napomenuo da je i ranije uvijek u prvi plan stavljalo jedinstvo stranke ocjenjujući da jedinstvena SDA ima najveći kapacitet u BiH da ima svog člana Predsjedništva BiH.

- Odlučeno je da se ide na Konvenciju, te sam se, kako se to popularno kaže, delistirao s te liste, ali snažno ću podržati kandidata koji pobijedi na Konvenciji, bit ću dio njegovog tima kao što ću biti i dio tima stranke - poručio je Zvizdić.

Najavio je da će u punom kapacitetu raditi do 7. listopada s ciljem da SDA bude izborni pobjednik te da nastavi raditi na projektima koji znače napredak BiH, poboljšanje životnog standarda svih građana i daljnji put ka europskim integracijama.

Nakon povlačenja Zvizdića na Konvenciji SDA planiranoj za 26. svibnja tajno će se glasati između potpredsjednika SDA Safeta Softića i Šefika Džaferovica, koji sada obavljaju dužnost dopredsjedavajućih Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te Sebija Izetbegović.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 12:39