StoryEditor

I dalje nema traga nestaloj argentinskoj podmornici, zalihe kisika pri kraju

Piše D  /  22.11.2017., 07:11h

Podmornica San Juan plovila je iz Ushuaie, najjužnijeg grada na svijetu u matičnu luku Mar del Plata i nalazila se oko 300 kilometara od obale kad je u srijedu prijavila kvar na električnim instalacijama i posljednji put poslala svoju lokaciju.

Zalihe kisika pri kraju 

Ta podmornica, napravljena u Njemačkoj, ima kisika za tjedan dana, što znači da su njezine zalihe pri kraju ako je prilikom nestanka potonula ili nije mogla izroniti na površinu.

"Kisik je stalna briga i svaki dan koji prolazi sve je kritičniji", rekao je zapovjednik mornarice Gabriel Galeazzi na konferenciji za novinare u Mar del Plati.

U potrazi za nestalom podmornicom sudjeluje na desetke brodova i zrakoplova iz Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Čilea i Brazila.

Potragu su otežavali valovi visoki do osam metara i snažni vjetrovi, a vrijeme se poboljšalo u utorak.

Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi rekao je novinarima da moraju iskoristiti bolje vrijeme jer se sutra ponovno očekuju nepovoljne vremenske prilike.

Argentinski brodovi u ponedjeljak su objavili kako su na ruti na kojoj je nestala podmornica otkrili kontinuirane zvukove, no dan kasnije argentinska mornarica objavila je da ti zvukovi ne potječu s nestale argentinske podmornice.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:09