StoryEditor

Hrvatska poslala 100 vojnika u NATO-ovu misiju u Poljskoj

Piše D  /  03.04.2018., 05:04h

U sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti (2. HRVCON eFP) u Republiku Poljsku danas je upućeno 100 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a na svečanom ispraćaju u vojarni 5. gardijske brigade "Slavonski sokolovi" u Vinkovcima uspješnu misiju poželjeli su im potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te zapovjednici s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, generalom zbora Mirkom Šundovim na čelu, prenosi HRT.

"Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji su kamen-temeljac", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te dodao da je u godinama nakon Domovinskog rata "oduzimanjem materijalnih prava, stražarskog dodatka, naknade za terenski rad i zapuštanjem sustava" dopuštena erozija pobjedničkog duha Hrvatske vojske.

"Izravna posljedica takvih mjera bio je smanjen interes naših mladih za vojsku", ustvrdio je Krstičević i dodao kako se polako vojnicima vraćaju oduzeta materijalna prava.

Po njegovim riječima, vojnicima će se nakon odrađenoga dvogodišnjeg ugovora ponuditi ugovor na neodređeno vrijeme. Uz to, vojska se vraća u gradove, gdje joj je, kako je ustvrdio, i mjesto, te će do kraja godine u Varaždin biti vraćeni pripadnici legendarnih Puma, a ustrojit će se i satnija mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama.

Krstičević je spomenuo i kupnju zrakoplova F16 od Izraela, rekavši kako je riječ o povijesnoj odluci Vlade.

"Naš san je 2020. godine, kada prvi put predsjedamo Europskom unijom i slavimo 25. godina vojno-redarstvene akcije ‘Oluja‘, na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota, 2021. šest i godinu dana iza toga još četiri", poručio je, dodajući kako odluka o kupnji zrakoplova pokazuje odgovornost vlasti prema budućim generacijama i ima značenje za cijelo hrvatsko društvo te ne znači samo dobitak za sigurnost i obranu, već otvara vrata intenziviranju gospodarske, znanstvene i strateške suradnje s Izraelom.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov rekao je kako je cilj odlaska 2. hrvatskog kontingenta u Poljsku jačanje kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na istočnom krilu NATO-saveza.

"Ojačana pojačana prednja prisutnost NATO-oa potvrđuje i pokazuje zajedništvo i jedinstvo država članica te snažnu transatlantsku vezu", rekao je general Šundov, dodajući kako Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u tim aktivnostima potvrđuje solidarnost prema partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica Saveza predana zajedničkim ciljevima.

Govorili su i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadni general Denis Tretinjak te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković, koji je vojnicima 2. hrvatskog kontingenta poručio kako će kroz obnašanje zadaća u sklopu multinacionalne borbene grupe pod vodstvom SAD-a u Poljskoj pridonijeti kolektivnoj obrani NATO-saveza te kako vjeruje da će svi pripadnici kontingenta pritom dati maksimalni doprinos.   

Istom prigodom obilježena je i 11. obljetnica ustroja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a tim su povodom položeni vijenci kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade. U kapelici u krugu vojarne vojni kapelan don Marko Medo služio je misu, a blagoslovio je i temeljni kamen koji je na kraju svečanosti u krugu vojarne položen za novu kapelicu.  Dodijeljene su i nagrade, priznanja i promaknuća, a u krugu vojarne postavljen je i taktičko-tehnički zbor oružja i opreme.

Na svečanosti su bili članovi obitelji i rodbina vojnika koji odlaze u misiju u Poljsku te predstavnici lokalnih vlasti s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem na čelu.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:19