StoryEditor

Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” uskoro dobiva akreditaciju “Bolnica-Prijatelj beba”

Piše D  /  21.02.2018., 01:02h

Vanjski ocjenjivači Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ) dr. Roberta Perković i dr. Jasmin Hodžić obavili su vanjsku ocjenu Rodilišta i ginekologije  Bolnice Nova Bila u svrhu reakreditacije “Bolnica-Prijatelj beba”.

Posjeta je prošla u ugodnoj atmosferi, a ocjenjivači AKAZ-a imali su priliku pregledati dokumentaciju, prostorije i uvjete u kojima borave bebe i porodilje u rodilištu i ginekologiji te razgovarati s pacijenticama među kojima i s mamom Draženom koja je na Valentinovo 14. februara carskim rezom na svijet donijela bebu Valentinu koja je tokom posjete bila s njom.

“Uvjeti su dobri, ovo mi je drugi porod u Novoj Biloj i zaista sam zadovoljna brigom i pažnjom koju dobivamo”, rekla je mama Dražena.

Koordinator kvaliteta u Bolnici Nova Bila Josip Trogrlić kazao je kako je zadovoljan napretkom u smislu sigurnosti i kvaliteta usluge koje su Rodilište i ginekologija postigli uvođenjem i provedbom standarda “Bolnica-Prijatelj beba”.

“Napredak je primjetan, uvedene su i provođene procedure, osoblje je dodatno educirano i reakreditaciju vidimo kao priliku da vidimo gdje su postignuti najbolji rezultati, ali i da dobijemo nove smjernice za daljnje napredovanje”, kaže Josip Trogrlić dodajući kako je jedan od najboljih indikatora to što su pacijentice prepoznale kvalitet usluga:

“Prošle smo godine imali više od 800 poroda, u naše Rodilište osim iz Nove Bile i bliže okolice dolaze na primjer i mame iz Bugojna i Jajca jer su čule da ovdje mogu dobiti kvalitetnu uslugu i adekvatan tretman za njihove tek rođene bebe”, dodaje  Josip Trogrlić ističući i opredijeljenost i spremnost ove bolnice za ulazak u postupak akreditiranja.

Glavna sestra Rodilišta i ginekologije Snježana Šećerović kaže da je uz standarde, procedure i sve ostalo što usluge čini sigurnim i kvalitetnim, pristup pacijenticama ono što ih opredjeljuje da tu dođu i iz udaljenijih gradova.

“Ljubaznost i profesionalnost, uz sigurnu i kvalitetnu uslugu. Imaju i mogućnost prisustvovanja partnera porodu, nudimo masaže, lopte, tehnike disanja, uspijevamo se posvetiti svakoj rodilji”, kaže Snježana Šećerović i posebno ističe ulogu dojenja na koju se uz detaljne naputke svakoj rodilji posebno skreće pažnja.

Glavna sestra Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj Ankica Tomas kaže da je zadovoljna napretkom koje su Rodilište i ginekologija ostvarili u proteklom periodu.

“Posebno me raduje to što se uz usvajanje standarda kvaliteta i bitnih procedura stalno radi na njihovom poboljšanju, i na ovu reakreditaciju i vanjsku ocjenu gledamo i kao na ugodno druženje uz kolegijalne upute osoblju kako da još kvalitetnije radi i bude na usluzi bebama i mamama”, rekla je glavna sestra Ankica Tomas.

Nakon završetka vanjske ocjene izvješća vanjskih ocjenjivača će pregledati i ocijeniti Povjerenstvo za akreditaciju i na osnovu pokazanih rezultata će dati preporuku Upravnom vijeću AKAZ-a koje donosi odluku u vezi sa akreditacijom.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:18