StoryEditor

HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH dobiva potporu u Domu naroda

Piše D  /  30.07.2021., 03:49h

SDA “ima” prijedlog

“Ovaj je zakon takav da ne diskriminira nikoga, a omogućava Hrvatima da mogu birati svoje predstavnike u vlasti kako im to ne bi ubuduće činili brojniji narodi. Nema ništa normalnije nego inzistirati na tome načelu”, objasnio je Čolak u izjavi za Večernjak. No, nisu takvoga stajališta među bošnjačkim izaslanicima u Domu naroda. Najeksplicitniji je bio dopredsjednik SDA Halid Genjac, inače ginekolog, koji je poručio kako SDA neće poduprijeti prijedloge Hrvata jer su štetni za “vitalne nacionalne interese Bošnjaka”. “Nećemo podržati, kako smo naveli u žalbi Ustavnom sudu, takav zakon jer je destruktivan za vitalne nacionalne interese Bošnjaka, i to u sva tri elementa, izbora Predsjedništva i izaslanika za Dom naroda”, naveo je Genjac. On nije, međutim, isključio mogućnost da zakon bude usvojen u Domu naroda i pri tome je naveo kako Stranka demokratske akcije navodno ima spreman prijedlog izmjena Izbornog zakona koje su izradili pravni stručnjaci te stranke.

“O tome ćemo se sutra izjašnjavati, međutim, ako se usvoji na Domu naroda, takav prijedlog ide na Zastupnički dom. Sve je pitanje pretpostavki i procjene. Možda bude prihvaćen u Domu naroda, ali teško u Zastupničkom domu zbog raspoloženja i odnosa stranaka. Ako ne bude usvojen, mi dostavljamo u parlamentarnu proceduru zakon koji je naša skupina stručnjaka načinila i on će ići u parlamentarnu proceduru”, dodao je Genjac.

Osam od petnaest

Kako stvari stoje, čak da svih pet bošnjačkih izaslanika bude glasovalo protiv izmjena Izbornog zakona koji uređuje pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, izaslanika za Dom naroda FBiH, kao i izbor vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, prijedlog zakona koji je stigao iz HNS-a BiH imao bi dovoljnu potporu. S pet ruku Hrvata iz dvaju HDZ-ova i HSS-a te još tri koje osiguravaju izaslanici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata i koalicijskoga Demokratskog narodnog saveza, dobiva se potrebnih natpolovičnih osam od petnaest ruku. “Predloženi Izbori zakon ima našu potporu. Vidjeli smo to kao mogućnost da se poboljša i pozicija Srba. To je korektan zakon imajući u vidu prakse nadglasavanja”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, piše Večernji list.

Dnevnik.ba
 

20. travanj 2024 05:57