StoryEditor

Hahn: U EU se ne mogu unijeti neriješena pitanja

Piše D  /  08.02.2018., 09:02h

Europski komesar za proširenje Johannes Hahn boravi u Beogradu - a stigao je samo dan nakon što je predstavljena Strategija EU za zemlje Zapadnog Balkana, gdje u date smjernice Srbiji, Crnoj Gori i BiH, kada i pod kojim uvjetima bi mogle biti primljene u članstvo EU. 

Hahn je u obraćanju u Beogradu kazao da je u Strategiji dat indikativan okvir zemljama regije za pristupanje, a da se Strategija odnosi na kompletnu regiju. 

On je istaknuo da je Srbija predvodnica kada je riječ o zemljama regije. 

"Pridruživanje EU ne podrazumijeva besplatne ulaznice, nego zavisi od rezultata koje će svaka zemlja postići pojedinačno u ispunjavanju uvjeta", istakao je Hahn. 

"Vladavina prava predstavlja osnovu i temelj EU. Sve zemlje moraju da se nje drže. To važi i za buduće članice. Reforme u toj oblasti su definitivno nešto što se mora realizirati i ne može ostati na papiru", izjavio je Hahn u Beogradu. 

"Nije riječ o pukom usvajanju zakona, vladavina prava predstavlja transformativne procese, nezavisnost pravosuđa, borbu protiv kriminala, slobodu govora... Sve to će imati utjecaja na živote građana", naveo je Hahn. 

Ocijenio je da se sve reforme moraju postići: "Bavite se ključnim slabostima", dodao je. 

On je u desetominutnom obraćanju dodao da regija mora da pređe tranzicionu put do demokracije, te da moraju sve zemlje pojedinačno riješiti bilateralne sporazume. 

"To je važno za EU i zemlje koje teže ka članstvu. U EU se ne mogu unijeti neriješena pitanja", kazao je između ostalog komesar za proširenje EU - Johannes Hahn, navodi N1.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:48