StoryEditor

Greminger: Izborni zakon mora biti proizvod dogovora unutar BiH

Piše D  /  20.02.2018., 02:02h

Greminger je dodao da predstavnici međunarodne zajednice mogu pomoći u procesu pregovora, ali da neće nametati rješenja, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku je upozoreno da, nekoliko mjeseci uoči općih izbora, postoji negativna politička atmosfera i retorika koja koči rad institucija i ne doprinosi bržem provođenju reformi na europskom i euroatlantskom putu BiH.

Izraženo je očekivanje da će u Parlamentarnoj skupštini BiH uskoro biti usvojen zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti u BiH, koji bi postao bitan instrument u borbi protiv korupcije.

Članovi kolegija oba doma parlamenta BiH uputili su apel visokim zvaničnicima OSCE-a da nastave da se snažno angažuju u zaštiti ljudskih prava građana BiH, prije svega na planu obrazovanja s ciljem osiguranja korištenja Ustavom jamčenog prava na naziv materinskog jezika.

U vezi sa tim, Greminger je naglasio da će pitanje obrazovanja i dalje biti u vrhu prioriteta Misije OSCE-a u BiH, kao i da će Misija nastaviti da predano radi da bi onemogućila segregaciju i diskriminaciju djece u obrazovnom procesu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:32