StoryEditor

Grabar-Kitarović: "Za dom spremni" nije stari hrvatski pozdrav, pogriješila sam

Piše D  /  16.02.2019., 02:02h

Govoreći o svojem djelovanju u vanjskoj politici, posebice je istaknula susrete s kineskim predsjednikomXijem, predsjednicima Trumpom i Putinom, kancelarkom Merkel te Inicijativu triju mora, za koju je rekla da je više nego uspješna, prenosi HRT.

- Posebno je značajna Inicijativa triju mora koja je uspjela i ima potencijala transformirati 12 zemalja EU-a. Unutar Inicijative Hrvatska može više napredovati. Hrvatska će tako pridonijeti energetskoj neovisnosti EU-a kao energetsko središtu na jugu srednje Europe. Temeljni je cilj inicijative rast standarda i bolji život za sve naše građane, istaknula je predsjednica na početku konferencije.

U četiri godine surađivala je s trima vladama i bila je jednaka prema svima - rekla je predsjednica odgovarajući na pitanje je li otupila oštricu prema vladi i time osigurala potporu HDZ-a za novi mandat. Predsjednica ističe da još nije istaknula kandidaturu za sljedeći mandat i da će o toj odluci izvijestiti javnost.

Na podsjetnik kako je na početku mandata obećala da će Hrvatska biti najrazvijenija zemlja svijeta, rekla je kako i dalje vjeruje da će "Hrvatska biti među najrazvijenijima i najboljim zemljama za život".

- Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska, rekla je.

Komentirajući izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija rekla je kako svaki zločin treba osuditi.

- Povijesno utvrđivanje istine je pravi korak naprijed. Jedan zločin se ne treba opravdavati drugim. Ne uspoređujem zločine. Zločin je zločin i treba ga promatrati individualno, istaknula je Grabar-Kitarović.

Novinari su je podsjetili kako je jednom prilikom rekla da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav.

- Da, ja sam počinila pogrešku kad sam rekla da je ‘Za dom spremni‘ povijesni hrvatski pozdrav. Učinila sam to jer su mi to više puta rekli neki od mojih savjetnika. On je kompromitiran i neprihvatljiv, poručila je predsjednica RH.

Događaji koji su obilježili 4 godine mandata Kolinde Grabar-Kitarović

U četiri godine mandata Kolinde Grabar-Kitarović promijenila su se tri predsjednika vlade i ni s jednim nije išlo glatko. Trzavice sa Zoranom Milanovićem nastavile su se i s Tihomirom Oreškovićem, ali i s Andrejem Plenkovićem kojeg nije štedjela kritika.

- Trgnite se, zaustavite međusobne svađe i uhvatite se posla, poručila je predsjednica premijeru. No HDZ joj to očito nije zamjerio.

- Ja ocjenjujem da su protekle četiri godine mandata predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović jako uspješne, rekao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Iako je prije 4 godine u inauguracijskom govoru obećala da će biti  predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju - SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac smatra da to nije bila.

- Predsjednica nije bila među najistaknutijim zagovornicima u zemlji svih hrvatskih građana, smatra on.

A nije ostvarila ni obećanje koje joj je malo tko zaboravio - kako će Hrvatska biti među najrazvijenijim zemljama svijeta.

U zadnju godinu mandata ušla je s promijenjenim sastavom savjetnika. Bez buke zbog afere "SMS" otišao je Vlado Galić, a onda i Mate Radeljić, iako ni približno tako tiho. Njegova smjena odmah je protumačena kao odmak od desnice i približavanje politici Andreja Plenkovića. 

Predsjednica je obišla cijelu Hrvatsku i u svaku županiju na nekoliko dana preselila svoj ured. U Zagreb je pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, sastala se s Donaldom Trumpom i Vladimirom Putinom, a u svijetu je postala najpoznatija kao vatrena navijačica.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:12