StoryEditor

​Grabar-Kitarović: Šestorici Hrvata neću oduzeti odlikovanja

Piše D  /  13.12.2017., 08:12h

Predsjednica je jasno poručila da su osuđeni bh. Hrvati, među njima i pokojni general Praljak, odlikovanja dobili za obranu RH od srpske agresije, a ne za ratni put u Bosni i Hercegovini te da ne postoji institucionalizirana praksa oduzimanja odlikovanja osuđenima na Haaškom sudu.  

– Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva – izjavila je K. Grabar-Kitarović.

U Uredu predsjednice neslužbeno kažu kako odlikovanja nisu oduzeta ni Tihomiru Blaškiću ni Dariju Kordiću, također osuđenima na Haaškom sudu za ratne zločine.  Kolinda Grabar-Kitarović u tri godine svog mandata nije oduzela nijedno vojno odlikovanje, dok su ih njeni prethodnici Stipe Mesić i Ivo Josipović oduzeli desetorici, odnosno četvorici odlikovanih. Predsjednica je, zapravo, zauzela politički stav da osuđenoj šestorci neće oduzeti odlikovanja jer, sudeći prema stručnim interpretacijama Zakona o odlikovanjima i priznanjima, ona bi trebala biti oduzeta.  

Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu, naime, kaže da u pravilniku koji je donesen 2009. godine uz taj zakon piše da će Državno povjereništvo za odlikovanje i priznanja RH predložiti šefu države oduzimanje odlikovanja osuđenima na najmanje tri godine bezuvjetne zatvorske kazne. Đulabić napominje da nisu propisani rokovi u kojima bi Povjereništvo moralo predložiti oduzimanje odlikovanja, ali da to tijelo jednom godišnje od Ministarstva pravosuđa traži podatke o osuđenima i sukladno tome postupa.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:34