StoryEditor

Grabar Kitarović otkazala putovanja, traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Piše D  /  17.05.2018., 09:05h

Idući tjedan predsjednica će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, a jedna od tema sastanka bit će i sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog Agrokora.

Raspravljat će i o demografskim mjerama, a želi i zajedničku sjednicu Vlade o čemu će također biti govora na sastanku, prenosi HRT.

 

Plenković: Želim da nadležne institucije rasvijetle baš sve

Prema najnovijim mailovima koje je nastavio objavljivati portal Index, tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić pozivala je članove grupe Borg na niz sastanaka kod premijera. Iz njih se vidi da je Andrej Plenković znao što se radi i tko je sve u ekipi koja piše lex Agrokor. Iako nijedan mail nije poslan premijeru, činjenica je da se najmanje tri puta susreo s članovima grupe Borg te da je mailove dobivala njegova savjetnica na službenu adresu.

Nastavak afere premijer Andrej Plenković komentirao je u Sofiji gdje sudjeluje na summitu EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Činjenica je da je Zakon o izvanrednoj upravi proglašen u skladu s Ustavom. Ustavni sud odbacio je niz inicijativa za ocjenu ustavnosti i za mene to je daleko najbitnije, rekao je premijer Plenković, istaknuvši da je taj zakon postao dio pravne stečevine Europske unije. Uvršten je u uredbu koja govori o insolvencijskim pravnim procesima na razini EU-a, a potvrđen i od Vijeća i od Europskog parlamenta, rekao je.

Je li on u svojim odredbama idealan, vjerojatno nije. Da smo imali vremena, jedno devet mjeseci koliko treba za izradu zakona, bio bi puno bolji. Tada nije bilo vremena i napravili smo ono što se tada moglo. Meni je krivo i žao da se sada bavimo problemima u procesu koji su iz kuta medija ozbiljni, ali su manje ozbiljni nego da nismo napravili ovo što bi nam se bilo dogodilo. Želim da nadležne institucije rasvijetle baš sve, rekao je Plenković.

Jedino problematično pitanje po meni je pitanje odabira podizvođača. Pozivam sve ljude o kojima se radi, a to su ljudi sa svojim poslovnim i ljudskim integritetom, neka naprave jednu gestu. Neka osim troškova i naknade koju je dobio Ante Ramljak vrate novac kompaniji. Sve ono što smatraju da je suvišno i da odagnamo jednom zauvijek bilo kakvu logiku nekakvog ili nečijeg profiterstva koje sa mnom nema veze, niti me je itko pitao, niti sam znao tko će biti podizvođač, a još manje kolike će im biti naknade. I ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje Vlada i HDZ, trpim štetu ili odgovaram zbog te situacije. Ja se svaki dan budim miran i idem spavati miran i nemam nikakav problem i rado bih da se sve rasvijetli, zaključio je premijer Plenković.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:29