StoryEditor

Genjac: Na sceni je povampirena politika Herceg Bosne, Hrvati pozitivno diskriminirani

Piše D  /  29.07.2021., 23:21h

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, izlasnik u Domu naroda PS BiH i glavni tajnik SDA u intervjuu za tjednik Stav kazao je kako su izmjene koje je predložio Klub izlasnika hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH dugoročno štetne i opasne.

„To je koncept potpuno suprotan konceptu sadržanom u odlukama Europskog suda za ljudska prava: umjesto integracije bosanskohercegovačkog društva, dostizanja jednakosti svih građana na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine u skladu s Eiropskom konvencijom o ljudskim pravima, prijedlog Kluba hrvatskih izaslanika uvodi podjele birača po etničkom principu, uspostavlja teritorijalizaciju etnički određenih birača i vodi podjeli našeg društva na osjetljivom pitanju izbora, što je predtekst za neke nove teritorijalne podjele“, tvrdi Genjac. 

Stav navodi kako SDA više brine o interesima Hrvata iz Bosne dok HDZ gleda samo Hercegovinu što Halid Genjac objašnjava fenomenom „povampirenja HercegBosne“.

„HDZ nije nikada istinski napustio koncept Herceg-Bosne kojem se trenutno sudi u Hagu. Naprotiv, prisustvujemo svojevrsnom povampirenju te politike. Nažalost, raznim izjavama i postupcima tome daju podršku i predstavnici aktuelne vlasti Republike Hrvatske, u kojoj glavnu riječ vodi HDZ Hrvatske. Toj je politici ključni cilj zaokruživanje teritorija dijela Bosne i Hercegovine. Ostalo je manje važno“ tvrdi Genjac.

Smatra i kako su Hrvati izvan tog zamišljenog teritorija toj politici nisu bili bitni, kako u ratu, tako ni sada.

„Zato se kod izbora izaslnika  za Dom naroda Parlamenta FBiH predlaže delegitimiranje ne samo Bošnjaka već i Hrvata s velikih dijelova prostora FBiH bez obzira na to što je riječ o kršenju Europske konvencije o ljudskim pravima i Pakta o građanskim i političkim pravima. To znači, primjerice, da blizu 18.000 Hrvata s područja Sarajevske županije ne bi imalo pravo da budu birani i predstavljeni u Domu naroda Parlamenta FBiH“, mišljenja je Genjac.

Stav u pitanju navodi kako se Hrvati „stalno žale na dominaciju, a to pokušavaju nametnuti svim ostalim u Mostaru“, a sugovornik Genjac tvrdi kako su Hrvati kao najmalobroniji narod u BiH pozitivno diskriminirani.

„Sada HDZ ispostavlja nove zahtjeve i ti zahtjevi mogu biti legitimni. Međutim, ti zahtjevi moraju biti i vjerodostojni. Umjesto te vjerodostojnosti, HDZ postupa po principu: gdje sam manjina, tražim ravnopravnost, gdje sam većina, drugi i ne postoje. Stolac je primjer. HDZ vrlo agresivno, sve do Europskog parlamenta, insistira na principu legitimnog (?) predstavljanja, po kome bi Hrvate trebali birati isključivo hrvatski birači“, navodi Genjac.

Tvrdi i da HDZ predlaže rješenje izbora u Mostaru kojim bi hrvatski birački birali vijećnike u Gradskom vijeću.

„Istovremeno, predlažu rješenje izbora u Mostaru s ugrađenim inženjeringom koji omogućava da hrvatski birači biraju značajan broj bošnjačkih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostar“, izjavio je Genjac. 

Dnevnik.ba 

11. svibanj 2024 04:50