StoryEditor

Genjac: HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornoga zakona neprihvatljiv iz tri razloga

Piše D  /  29.07.2021., 22:12h

"Kada je riječ o Predsjedništvu BiH, poznato je kako se mi već dugi niz godina nalazimo pred obavezom provođenja presude Europskog suda za ljudska prava zbog toga što naš izborni zakon svojim odredbama krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima", kazao je Genjac, prenosi Klix. 

Istaknuo je da izmjene zakona bez rješavanja presude Sejdić-Finci nisu prihvatljive te da je predloženo rješnje nepovoljnije od postojećeg. 

"Što se tiče Mostara, zakon ima tehničke nedostatke u smislu uspostavljanja višečlanih izbornih jedinica i kompenzacionih lista, što je suprotno zakonu. Smatramo da formiranje izbornih područja u Mostaru mora biti dogovor i Srba i Bošnjaka i Hrvata kako bi se izbjegao inžinjering sračunat na dominaciju jednog naroda", rekao je Genjac. 

Što se tiče izbora izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, Genjac je pojasnio da predloženo rješenje matematički nudi da naprimjer Bošnjaci iz Hercegbosanske županije ne bi mogli bit izabrani u Dom naroda isto kao ni Hrvati iz Županije Sarajevo. 

"To je suprotno odredbi Ustava FBiH. Osim toga, iz takvog rješenja nastala bi diskriminacija koja je već presuđena od Europskog suda za ljudska prava u predmetu Pilav protiv BiH", kazao je Genjac. 

Pojasnio je da Ustavni sud BiH sada ima dvije mogućnosti i to da prihvati štetnost po vitalni nacionalni interes i u tom slučaju zakon se može usvojiti samo ako za njega glasaju po tri izaslanika iz svakog Kluba u Domu naroda. 

"Ako Ustavni sud BiH procjeni da se ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa zakon se usvaja u Domu naroda BiH prostom većinom uz entitetsku većinu", rekao je Genjac.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:30