StoryEditor

Gdje je Mark Zuckerberg?

Piše D  /  21.03.2018., 11:03h

U nastavku donosimo najbitnije dijelove njegova komentara.

"Vijest o navodnoj ostavci Facebookova šefa sigurnosti, Alexa Stamosa, širi paniku među Facebookovim zaposlenicima diljem svijeta. Prema nekim izvješćima, Stamosov navodni odlazak dodatno je proširio podjele unutar kompanije po pitanju toga koliko bi transparentno trebala poslovati.

Pitanja o ulozi i utjecaju Facebooka postavljaju se već nekoliko godina. Mark Zuckerberg je nakon američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, kada je njegova društvena mreža optužena za širenje ruske propagande i miješanje u američke izbore, te tvrdnje nazvao "prilično ludom idejom".
Međutim, nekoliko mjeseci nakon toga promijenio je priču i najavio uvođenje mjera protiv širenja dezinformacija na Facebooku.

Novinari Channel 4 Newsa, The Observera i The New York Timesa sada Facebook optužuju za prikupljanje i dijeljenje osobnih podataka o svojim korisnicima s trećim stranama.

Facebook, kao i tvrtka Cambridge Analytica, poriču da su prekršili zakon te tvrde da raspačavanje osobnih podataka o desecima milijuna korisnika Facebooka ne predstavlja kršenje tajnosti podataka.
Ako je to doista točno i ako njihove radnje nisu protuzakonite, korisnici Facebooka s pravom bi trebali biti vrlo zabrinuti".

Pametne poruke

"Facebook se dobrano obogatio upravljajući društvenom mrežom koja je ujedno i alat za masovni nadzor. Većina korisnika društvenih mreža ne zna kolikim informacijama o njima te iste mreže raspolažu.

Facebookov poslovni model oslanja se na kvalitetu podataka o korisnicima. Facebook podatke o vama koristi kako bi vašu pažnju prodao oglašivačima. Oni putem pametnih poruka mogu utjecati na vaše ponašanje i time vas natjerati da kupite njihov proizvod.

Međutim, Facebook sada osim proizvoda prodaje i politiku. Politički operativci također žele putem pametnih poruka utjecati na vaše ponašanje kako bi vas natjerali da glasate za njihova kandidata ili kako bi širili dezinformacije.

Pametna reakcija Facebooka bila bi priznati da se iznimna inovativnost i tehnologija koja je stvorila njihov news feed danas iskorištava za ciljeve koji nisu društveno poželjni.

Umjesto toga, tvrtka se vadi na tehnikalije i tvrdi da se tu ne radi o kršenju tajnosti podataka, iako su profili Cambridge Analytice i zviždača suradnika te firme Crisa Wylieja izbrisani s Facebooka.

Nakon svega, Facebook se napokon pokrenuo te je zakazao sastanak osoblja na najvišoj razini, s ciljem odgovaranja na mnogobrojna pitanja javnosti. Istrage protiv Facebooka pokrenute su i u SAD-u i u Europi, no još se uvijek čeka na reakciju Marka Zuckerberga".

Otvoreni i povezani?

"Ne treba zaboraviti da Facebookovo vodstvo smatra da ima misiju svijet učiniti otvorenijim i povezanijim.

Prema tome, postoji tenzija između liberalnih nagnuća dijela osoblja Facebooka s jedne strane – iako je tvrtka sama po sebi politički neutralna – i činjenice da je britanska tvrtka Cambridge Analytica, u čijem odboru sjedi Steve Bannon, možda putem te platforme pomogla Donaldu Trumpu da postane predsjednik SAD-a.

Naravno, moć i utjecaj Cambridge Analytice možda se precjenjuju, a za sada još ne znamo dovoljno pojedinosti o ruskoj zlouporabi te platforme.

Postoje napetosti između Facebookovih globalističkih težnji i trenutne administracije u Bijeloj kući, kao i između navodne Facebookove misije i činjenice da je Zuckerberg nedostupan za izjave koje od njega zahtijevaju političari.

Te će tenzije u jednom trenutku postati neizdržive. Čini se da je Facebook već doživio svoj vrhunac, a Stamosov odlazak možda će u to uvjeriti i neke od pripadnika vodstva u toj kompaniji“, zaključuje Rajan za BBC.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:14