StoryEditor

Europski parlament upozorio na porast utjecaja Saudijske Arabije na BiH

Piše D  /  05.04.2018., 09:04h

Saudijska Arabija više od dva desetljeća izdašno pomaže širenje konzervativnog islama u BiH, finansirala je dolazak mudžahedina koje je udomio Alija Izetbegović. Upravo pozivajući se na ovaj dokument, poslanik u Europskom parlamentu Marijana Petir upozorila je javnost na vehabijska naselja i veliki broj džihadista iz BiH u redovima Islamske države, prenosi RTRS.

-BiH bi trebalo da iskoristi finansijsku pomoć i podršku EU, te da radi na stabilizaciji, postizanju bezbjednosti i borbi protiv radikalizacije i ekstremizma, umjesto negiranja nečega čega su svi svjesni - rekla je Petir.

U dokumentu se izražava zabrinutost, ne toliko zbog izgradnje džamija novcem iz Saudijske Arabije, poput džamije Kralja Fahda u Sarajevu, koliko zbog propagiranja vehabijskog tumačenja islama u tim objektima. Posljedice su paradžemati odakle je regrutovan najveći broj džihadista za rat u Siriji i Iraku. Povratkom u BiH oni postaju ideološka, tempirana bomba u BiH.

-Nekada kroz povijest islam je imao aspekte tolerancije i suživota. Međutim, današnji način izučavanja islama i njegovog širenja nesumnjivo predstavlja prijetnju ne samo za svijet već i za onaj dio Bošnjačka koje nije još radikalizovan - ističe Mehmedalija Nuhić, istoričar iz Tuzle.

Petirova, koja je inače članica Pododbora za sigurnost Europskog parlamenta, upozorila je da se inostranim novcem grade arapska naselja u BiH, da je sve više žena koje se pokrivaju hidžabom i muškaraca sa prepoznatljivim, vehabijskim bradama.

Njene kolege Ana Elžebet i Kristijan Dan Preda, koji su u dvodnevnoj posjeti BiH, odbili su da govore o pogubnom uticaju Saudijske Arabije na prilike u BiH.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:47