StoryEditor

Europljani poručili Trumpu: Sporazum s Iranom nema alternativu

Piše D  /  11.01.2018., 03:01h

Predstavnici europskih sila su uputili apel samo dan prije nego Trump treba odlučiti o ponovnom uvođenju sankcija Iranu, što bi, de facto, značilo kraj sporazuma po kojem je Teheran za obustavljanje programa dobio ukidanje velikog broja sankcija, prenosi Fena.

Specijalna predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mohgerini, zatim šefovi diplomacija Jean-Yves Le Drian, Sigmar Gabriel i Boris Johnson, razgovarali su s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom u Bruxellesu, te pružili podršku sporazumu.

Za razliku od Trumpa koji je sporazum opisao kao „najgori ikad ispregovarani sporazum“, vodeći diplomati su istakli da on nema alternativu.

- Složili smo se da želimo sačuvati sporazum od bilo kakve odluke koja bi ga mogla ugroziti - rekao je njemački šef diplomacije Sigmar Gabriel, dodajući kako je neophodno spriječiti razvoj nuklearnog oružja.

Zarif je na društvenim mrežama poručio da je sastanak snažna poruka da se Iran pridržava odredbi ugovora te da ima pravo da uživa u gospodarskim koristima olakšavanja sankcija.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:28