StoryEditor

​EU traži neovisnu istragu sukoba u Gazi

Piše D  /  31.03.2018., 10:03h

"Korištenje pravog streljiva se mora istražiti neovisnom i transparentnom istragom", rekla je i naglasila da EU žali zbog tih smrti i izražava sućut obiteljima ubijenih, prenosi Pogled.ba

"Sloboda izražavanja i sloboda udruživanja su temeljna prava koja se moraju poštivati", dodala je Mogherini u ime 28 država članica EU.

Više desetaka tisuća Palestinaca su se kretale u petak prema granici između pojasa Gaze i Izraela u sklopu "velikog mimohoda povratka".

Taj prosvjedni pokret bi trebao trajati šest tjedana i njime zahtijevaju "pravo na povratak" palestinskih izbjeglica i upozoravaju na blokadu Gaze.

Mali broj prosvjednika se približio na nekoliko stotina metara toj granici koja je pod visokom kontrolom i često je poprište krvavih sukoba stanovnika enklave i vojnika. Vojnici su ispalili prave metke i upotrijebili suzavac.

Ministarstvo zdravstva pojasa Gaze je navelo da je 16 Palestinaca ubijeno i više od 1400 ranjeno, od kojih 758 pravim streljivom. Ostali su ozlijeđeni gumenim mecima i suzavcem.

Petak je bio najpogubniji dan u Gazi od 2014.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 05:53