StoryEditor

EU prijeti sankcijama BiH ako ne poboljša kontrolu poreza

Piše D  /  20.03.2018., 11:03h

"Odgovorio sam na taj dopis pismom u kojem se BiH obvezala da će do kraja godine učinit sve što je potrebno da prijetnja oko stavljanja BiH na crnu listu bude eliminirana", rekao je danas Bevanda novinarima u Sarajevu.

On je naglasio da je Ministarastvo nadležno za indirektne poreze, a da je oblast direktnih poreza u nadležnosti entiteta.

"Sva korespondencija, pa i ovo pismo Vijeća Europe, proslijeđeno je entitetskim vlastima. Napravljena je koordinacija s njima i mislim da će svi učiniti sve da ne dođemo na crnu listu", rekao je Bevanda.

Portal "Slobodna Bosna" obajvio je da BiH do kraja godine mora ispuniti set obveza u oblasti naplate poreza ili će završiti na crnoj listi na kojoj se nalaze zemlje koje ne surađuju s EU.

Ovaj portal podsjeća da je EU prošle godine formirala listu zemalja koje ne poštuju osnovne propise u vezi sa izbjegavanjem plaćanja poreza i općenito lošom poreznom kontrolom, ali je i niz zemalja upozorila na brojne nedostatke, ponudivši im mogućnost da ih poprave prije nego završe "u lošem društvu".

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:25