StoryEditor

EU pojačava pravni pritisak na Češku, Mađarsku i Poljsku zbog migranata

Piše D  /  30.07.2021., 03:58h

Usprkos opetovanim pozivima na djelovanje, te tri zemlje i dalje krše svoje zakonske obveze i pokazuju potpuno neuvažavanje obveza prema Grčkoj, Italiji i ostalim zemljama članicama, priopćila je Komisija.

EK je uputio službeni zahtjev trima zemljama da primjene pravila EU-a, na koje mogu odgovoriti u roku mjesec dana. Ukoliko Komisija ne bude zadovoljna odgovorima, spomenute tri zemlje bi mogle završiti na sudu, prenosi HRT.

Glavni zastupnik Europskog suda pravde (ECJ) Yves Bot smatra da bi sud trebao odbiti tužbu Slovačke i Mađarske protiv Europske unije (EU) zbog obveznih izbjegličkih kvota. Te dvije zemlje tvrde da je Unija prekršila vlastita pravila kada je većina zemalja članica u rujnu 2015. donijela obvezujući odluku o uvođenju kvota za razmještaj 120.000 izbjeglica iz Italije i Grčke po zemljama EU-a. Protiv te mjere glasale su Mađarska, Slovačka, Rumunjska i Češka.

Bot, dužnosnik koji savjetuje suce najvišeg suda u EU-u je istaknuo da Unija nije prekoračila svoje ovlasti i da je mehanizam kvota "razmjerna mjera" s obzirom na priljev izbjeglica u Grčku i Italiju.

Slovačka i Mađarska podnijele su tužbu protiv EU-a u prosincu 2015. Odluka se očekuje kasnije ove godine.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:52