StoryEditor

EU jača prekograničnu suradnju BiH i Crne Gore

Piše D  /  24.05.2018., 11:05h

Ukupno procijenjeni troškovi ovog programa iznose 988.235 eura, od čega je doprinos Unije 840.000 eura. Razdoblje izvršenja ovog sporazuma je 12 godina, a razdoblje operativne provedbe je šest godina od njegovog stupanja na snagu. Sporazum je fokusiran na promoviranje prekograničnog zapošljavanja i mobilnost radne snage uz socijalnu i inkluziju u oblasti kulture, zaštitu okoliša, podršku turizmu i kulturnom te prirodnom naslijeđu, prenosi Fena.

Mogući korisnici sredstava su lokalne vlasti, razvojne agencije, organizacije za podršku lokalnom poduzetništvu, mala i srednja poduzeća, turistička i udruženja kulture, nevladine organizacije, javna i privatna tijela koja podržavaju radnu snagu, institucije za stručno i tehničko obrazovanje, tijela i organizacije za zaštitu prirode, javna tijela odgovorna za upravljanje vodama, vatrogasne/hitne službe, škole, koledži, sveučilišta i istraživački centri. IPA II Program prekogranične suradnje BiH - Crna Gora 2014. - 2020. je program teritorijalne suradnje razvijen i proveden u okviru politike proširenja Europske unije.

Programsko područje u Bosni i Hercegovini sastoji se od 56 općina, a u Crnoj Gori od 14 općina. U izradi ovog programa sudjelovali su predstavnici zemalja korisnica.

Ministarstvo financija i trezora BiH dostavit će Prijedlog sporazuma sa Osnovama za pokretanje postupka za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za europske integracije Vijeća ministara BiH, priopćeno je iz VMBiH.

Dnevnik.ba
 

19. travanj 2024 07:29