StoryEditor

Eskalacija na Bliskom istoku - sirijski rat svih protiv sviju

Piše D  /  11.02.2018., 10:02h

Izrael je na rušenje vojnog zrakoplova F-16 odgovorio drugim valom zračnih napada na 12 sirijskih i iranskih vojnih ciljeva u Siriji, što je najveći napad te vrste protiv Sirije nakon rata s Libanonom 1982., rekao je general izraelskog zrakoplovstva Tomer Bar, prenosi BBC. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael želi mir, ali će se braniti od Irana i dodao da je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te su se dogovorili da će se koordinacija djelovanja vojski nastaviti. Potporu Izraelu potvrdio je SAD rekavši da snažno podupire pravo Izraela da se obrani od prijetnji. Pentagon je objavio kako nije sudjelovalo u toj vojnoj operaciji, prenosi HRT.

Kurdski borci srušili turski helikopter 

Na sirijskom bojištu gubitke imaju i Turci, koji su u enklavi Afrin prošli mjesec pokrenuli zračnu i kopnenu ofenzivu protiv kurdskih boraca. U padu turskog helikoptera poginula su dvojica vojnika. "Mi smo u ratu. Imat ćemo gubitke, ali i mi ćemo prouzročiti gubitke drugoj strani. Jučer smo uništili golemo skladište raketa. Kurdske milicije zbog toga su bijesne. Platit će visoku cijenu za rušenje našeg helikoptera", poručio je turski predsjednik Tayyip Erdogan. 

Iran demantira upletenost u izraelsko-sirijsko nasilje

Iran je demantirao upletenost u izraelsko-sirijsko nasilje rekavši da nema dronove u Siriji niti je umiješan u rušenje izraelskog borbenog zrakoplova. "Optužbe cionista su tako smiješne da nećemo ni odgovoriti na njih", kazao je glasnogovornik ministarstva Bahram Hasemi. Dodao je kako Iran u Siriji djeluje samo kao vojni savjetnik i to na zahtjev sirijske vlade. "Sirijska vojska ima legitimno pravo reagirati na stranu agresiju i braniti zemlju", rekao je. Milicije u Siriji koje podupire Iran i koje se bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada demantirale su da je meta drona bio Izrael, ustvrdivši da su njegov cilj bili militanti Islamske države.

Rusija izrazila zabrinutost - Libanon će tužiti Izrael UN-u

Moskva je ozbiljno zabrinuta zadnjim razvojem događaja u Siriji i poziva strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu eskalaciju stanja, objavilo je u subotu rusko ministarstvo vanjskih poslova uz poziv na poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i drugih zemalja u regiji. Libanon je najavio da će UN-u poslati pritužbu protiv Izraela zbog korištenja libanonskog zračnog prostora. "Ova agresivna politika, koju Izrael prakticira, ugrožava stabilnost u regiji", priopćilo je libanonsko ministarstvo vanjskih poslova.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:01