StoryEditor

Erdogan se u Vatikanu sastaje s papom Franjom

Piše D  /  05.02.2018., 07:02h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan putuje u Vatikan, gdje će se sastati s poglavarom Rimokatoličke crkve, papa Franjom, prenosi Al Jazeera Balkans

"SAD je usamljen u odluci administracije predsjednika Trumpa da prizna Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela", rekao je Erdogan.

Još je dodao kako "Turska predvodi 1,7 milijardi muslimana širom svijeta, jer trenutno predsjeda Organizacijom za islamsku suradnju, dok je papa Franjo ‘broj jedan‘ među katolicima".

Razgovori i o ratu u Siriji

"Ta dva važna bloka su, u stvari, odlučujući elementi u ovoj regiji", rekao je Erdogan, istaknuvši značaj Jeruzalema za nekoliko svjetskih religija.

Erdogan je prvi turski predsjednik koji će posjetiti Vatikan, naveli su turski mediji.

Papa Franjo posjetio je Tursku krajem 2014. godine.

Nakon službenog posjeta Vatikanu, Erdogan će se u Rimu sastati sa svojim talijanskim kolegom Sergiom Mattarellom, a potom i s premijerom Italije, Paolom Gentilonijem.

Erdogan i papa Franjo razgovarali su, krajem prošle godine, telefonom upravo o pitanju Jeruzalema.

‘Trumpov pogrešan potez‘

Tada su izrazili zadovoljstvo rezultatom glasanja u Ujedinjenim narodima kojom se od Sjedinjenih Američkih Država tražilo da poništi jednostranu odluku o priznanju Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Trumpovu odluku ocijenili su pogrešnim potezom.

Složili su se tada i da bi se trebali sastati kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i međunarodnim pitanjima.

Papa je i ranije kritizirao promjenu američke politike prema statusu Jeruzalema, te pozvao na rješavanje problema pregovorima.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 05:26