StoryEditor

Erdogan: Njemačka ne može preplašiti Tursku prijetnjama

Piše D  /  30.07.2021., 03:51h

- Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da Njemačka ne može preplašiti Tursku prijetnjama, u eskalirajućem sporu dvije zemlje u vezi sa nizom hapšenja, a koji je nagnao Berlin da pojača upozorenja turskim investitorima i turistima.

- Oni (Nijemci) ne mogu nas preplašiti tim prijetnjama, oni bi trebali znati to. Vi (Nijemci) nemate pravo da ocrnite Tursku niti pravo da nas prepadate - izjavio je Erdogan u govoru u Istanbulu.

Odnosi između dvije NATO saveznice, Njemačke i Turske, koji su ionako zategnuti u posljednjim godinama, dodatno su se pogoršali u posljednjim danima oko sve većeg spora zbog nedavnog niza hapšenja od strane turskih vlasti.

Reagujući na njemačke kritike zbog stanja ljudskih prava u Turskoj, Erdagon je izjavio da turski sudovi "uživaju veću nezavisnost" od onih u Njemačkoj.

- Njemačka bi trebala da se izjasni o tom pitanju - izjavio je Erdogan, dodajući da se Njemačka mora smatrati odgovornom zbog "terorista" koji se kriju u toj zemlji. 

Turska je u više navrata optuživala Njemačku da pruža utočište kurdskim militantima i onima koje smatra odgovornim za propali pokušaj vojnog udara 15.  srpnja prošle godine.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da više ne može garantirati sigurnost svojim građanima u Turskoj zbog niza hapšenja u kojima su, između ostalih, privedeni i njemački državljani.

Erdogan je, međutim, opisao to upozorenje kao "neosnovano i zlonamjerno".

On je također negirao tvrdnje da Ankara istražuje desetke vodećih njemačkih firmi pod sumnjom da podržavaju terorističke grupe.

- Nemate pravo da ocrnite Tursku - kazao je Erdogan.

Posljednja kriza u odnosima dvije zemlje izazvana je presudom turskog suda da zadrži u pritvoru šest aktivista za ljudska prava uhapšenih u Istanbulu, među kojima turskog direktora Amnesty Internationala Idila Esera i aktivistu sa sjedištem u Berlinu Petera Steudtnera, prenosi AFP. 

Dnevnik.ba 

18. travanj 2024 08:48