StoryEditor

Erdogan najavljuje terorističke napade u Francuskoj ukoliko Macron nastavi podupirati Kurde

Piše D  /  08.04.2018., 09:04h

“Francuska, potičeš terorizan ugošćavanjem njihovih predstavnika… Sve dok zapadne zemlje i dalje podržavaju teroriste, bit će meta terorističkih napada”, izjavio je turski predsjednik a prenosi logicno.com

20. siječnja, turska vojska pokrenula je vojnu operaciju “Maslinova grančica” protiv Kurda u Afrinu u sjevernoj Siriji. Regiju je kontrolirala YPG, koju Turska smatra terorističkom organizacijom. “Slobodna Sirijska Vojska” (FSA) također sudjeluju u operaciji. Damask je osudio turske opreacije u pokrajini Afrin, podsjećajući da je taj teritorij sastavni dio sirijskog teritorija. Moskva je pozvala sve strane da se obuzdaju i poštuju teritorijalni integritet Sirije.

29. ožujka Emmanuel Macron primio je izaslanstvo “Sirijskih demokratskih snaga”, sastavljeno od arapskih i sirijskih kurdskih boraca. Macron je izrazio”podršku Francuske, osobito za stabilizaciju sigurnosne zone u sjeveroistočnoj Siriji, a u okviru inkluzivnog i uravnoteženog upravljanja, kako bi se spriječilo pojavljivanje novog ISIL-a u regiji dok se “čeka političko rješenje sirijskog sukoba”, tvrdi Elysee.

Tijekom sastanka Emmanuel Macron je također potvrdio angažman Francuske protiv Kurdistanske radničke partije (PKK), glavnog kurdskog pokreta u Turskoj.

Ovaj sastanak odmah je izazvao snažnu reakciju turskih vlasti. Turski ministar obrane Nurettin Canikli pozvao je francusku vladu da izbjegne “avanturu” u Siriji.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:44