StoryEditor

EK: Rizik od "Agrokora" do sada ograničen, ali i dalje postoji

Piše D  /  08.03.2018., 08:03h

Komisija je objavila zimski paket evropskog semestra koji uključuje pregled napretka država članica u provedbi njihovih ekonomskih i socijalnih prioriteta, a u sklopu čega su objavljeni i izvještaji o prekomjernim ekonomskim neravnotežama u Hrvatskoj i analiza prošlogodišnjih preporuka EK.

Komisija je u svojoj analizi stanja u Hrvatskoj posvetila jedan okvir o "Agrokoru", u kojem kaže da je ta kompanija s oko 30.000 zaposlenih i sa 2,2 posto ukupne dodane vrijednosti u privredi najveći privatni poslodavac u Hrvatskoj.

Navode se činjenice o poteškoćama u koje je "Agrokor" zapao i zbog čega je u aprilu prošle godine uvedena vanredna uprava, da je zbog mogućeg velikog učinka na privredu donesen poseban zakon kako bi se smanjio rizik od neurednog restrukturiranja preduzeća od strateškog značaja.

Komisija navodi da je direktan rizik za stabilnost domaćeg finansijskog sektora ograničen s obzirom na to da većina "Agrokorovih" zajmova dolazi izvana, dok dug prema domaćem, dobro kapitaliziranom bankarskom sektoru nije visok.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:49