StoryEditor

Dvodnevni summit Europske unije u Bruxellesu

Piše D  /  30.07.2021., 02:38h

Dominirat će teme vezane za sigurnost i obrambenu politiku. Bit će riječi i o terorizmu i suzbijanju radikalizacije u europskim društvima, prenosi HRT.

"Europska unija treba štititi građane od terorističkih prijetnji, nezakonite  migracije i nekontrolirane globalizacije", stoji u pozivnom pismu Donada Tuska, predsjednika Europskog vijeća, europskim šefovima vlada.  

To su ujedno tri glavne teme ovog summita. Ponovo će se govoriti o srednje-mediteranskoj migrantskoj ruti iz Libije i kako pomoći afričkim državama da zadrže svoje građane i bolje nadziru svoje granice. 

"Moramo jačati suradnju s državama iz kojih migranti dolaze i s državama   preko kojih prelaze", rekao je Jean Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.  

Očekuje se razgovor o produženju sankcija Rusiji, kao i odluka kako birati nova  sjedišta za dvije europske agencije - za bankarstvo i Agenciju za ljekove (EMA) za koju je zainteresirana i Hrvatska.  

Obje agencije se iz Londona moraju preseliti u neku od drzava Europske unije do britanskog izlaska iz Unije

"To će se odrediti prema šest objektivnih kriterija: da je država spremna, da ima prostor u kojem agencija odmah može početi s radom, da je osiguran pristup i logistika, da postoje dobre škole za djecu zaposlenika i da članovi obitelji mogu naći posao, da je kvalitena i dostupna socijalna i zdravstvena  zaštita i da je dobra povezanost s drugim državama", rekla je Hellena Dali, ministrica europskih poslova Malte.

Hrvatska je jedna od pet država članica koja nema ni jednu europsku agenciju. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:09