StoryEditor

Đoković: Plakao sam i razmišljao da prestanem igrati tenis

Piše D  /  25.11.2017., 12:11h

Daje dosta intervjua, otkriva dosad nepoznate detalje iz svojeg života, a osvajač 12 Grand Slamova prije je puno teže proživljavao poraze nego danas. Prisjetio se situacije iz 2010. godine i poraza od Jürgena Melzera u četvrtfinalu Roland Garrosa.

"Mene nije zadovoljavalo da budem treći ili četvrti tenisač svijeta. Dok sam bio klinac, kad sam imao osam godina, sanjao sam da budem prvi na svijetu i osvojim Wimbledon. U tom meču s Melzerom sam imao 2:0 u setovima i izgubio sam. Došao sam do roditelja, strašno sam plakao i pitao sam se jesam li vrijedan svega toga. Razmišljao sam da prestanem igrati tenis", prisjetio se Đoković.

Ipak, puno je razgovarao sa svojom ekipom i roditeljima i uspio se izvući iz takvog stanja.

"Otac mi je govorio da moram očvrsnuti, ali mi to nije bilo dovoljno. Otišao sam kod svojeg trenera Marjana Vajde i on mi je, a i svi ljudi iz moje ekipe, rekao da je sve u redu. Savjetovali su mi da si uzmem vremena koliko god treba da sve mogu realno sagledati. Zašto si se počeo baviti tenisom? Voliš li taj osjećaj dok igraš? Da, volim tenis. Bio to centralni teren na Grand Slamu ili običan trening. Nakon toga sam osvojio Davis Cup, ušao u onu seriju od 43 pobjede zaredom...", rekao je Đoković koji je u karijeri igrao 100 ATP finala, uz 12 Grand Slamova osvojio još 57 turnira, od čega čak 30 iz Masters serije.

Đoković je ove godine imao najlošiju Grand Slam sezonu. U Melbourneu je ispao u 2. kolu od Denisa Istomina, u Parizu u četvrtfinalu od Dominica Thiema, a u Wimbledonu je Tomašu Berdychu predao četvrtfinale zbog ozljede lakta. Nakon toga je objavio da propušta ostatak sezone.

Nakon poraza od Goffina na Mastersu u Monte Carlu, Novak se razišao s dugogodišnjim trenerom Marjanom Vajdom, a u novu sezonu ući će s Andreom Agassijem.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:56