StoryEditor

DODIK SE NARUGAO OPOZICIJI: Više SNSD okupi članova Glavnog odbora, nego opozicija građana

Piše D  /  26.09.2017., 05:09h

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je kako je sinoćnja “skupština naroda”, koju je organizirala opozicija u Banjoj Luci, bila “obični predizborni skup simpatizera tih stranaka”, na kojem je najmanje bilo građana.

-Očigledno da javnost nije reagirala kako su oni računali da će se desiti, pa su im propali neki planovi koje su imali - ustvrdio je Dodik ističući kako je najvažnije da je sve proteklo mirno. Tvrdi da u istoj sali, u kojoj je opozicija sinoć održala skup, bude više članova Glavnog odbora SNSD-a na njihovim sjednicama, nego što su SDS, PDP i NDP okupili svojih članova i to ne samo iz Banje Luke već i iz drugih općina.

Opozicionari, dodaje, imaju pravo da organiziraju takve skupove, ali su ga pretenciozno nazvali "skupština naroda". -To nije bila skupština naroda, već skup istomišljenika - naveo je. Potvrdio je da očekuje da se na jednoj od narednih sjednica entitetskog parlamenta razmatra rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a.

 -Mislim da je ta rezolucija već pripremljena - istakao je navodeći da je njena izrada bila predmet razgovora tijekom nedavnog sastanka predstavnika stranaka vladajuće većine u tom bh. entitetu. Entitetski predsjednik je u izjavi novinarima kazao da je dogovoreno da klubovi zastupnika SNSD-a, DNS-a i socijalista zajednički predlože rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Dodik je danas razgovarao s gradonačelnicima i načelnicima, u čijim će se gradovima i općinama realizirati projekti iz donacija Republike Srbije, koja je uplatila 11 milijuna KM. Srbijanska vlada je izdvojila taj novac kao jednokratnu financijsku pomoć RS-u, a Dodik ističe da se taj novac za projekte mora trošiti u predviđenim procedurama i transparentno.

Projekte su izabrale lokalne zajednice, a gradonačelnik jedne od njih, Istočnog Novog Sarajeva, Ljubiša Ćosić je rekao da će sve što će biti realizirano, uglavnom u oblasti infrastrukture, rekonstrukcije škola i zdravstvenih ustanova, te izgradnje vrtića, biti u korist građana.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:19