StoryEditor

Dodik prijeti referendumom o NATO-u

Piše D  /  17.08.2017., 10:08h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je u četvrtak mogućnost referenduma o NATO-u, nakon što je Sjevernoatlanski savez podržao odluku ustavnog suda BiH da se vojna lokacija u srpskome entitetu uknjiži na državnu vojsku, prenosi Hina.

"NATO je politička organizacija i vidljivo je miješanje u unutrašnje stvari, i zato mi u RS-u sve više razmišljamo da već sada odlučimo putem izjašnjavanja naroda o tome što misli o NATO-u, kako bi se ta priča i na unutarnjem planu, što se tiče RS-a, završila", rekao je Dodik.

Stožer NATO-a u Sarajevu pozdravio je odluku ustavnoga suda o knjiženju vojarne u Han Pijesku u istočnoj Bosni na Oružane snage BiH, što je Dodik nazvao ‘otimanjem teritorije i imovine RS-a" i najavio mjere kako bi srpski entitet ‘zaštitio svoja prava i interese‘.

"Preko ovoga se sigurno neće proći, ovo je otimačina i razbojništvo najveće razine, ignoriranje međunarodnog prava i Daytonskog sporazuma", rekao je predsjednik RS-a.

Ocijenio je da se odnosi u BiH sve više zaoštravaju i da RS mora "zauzeti svoju poziciju", ne pojašnjavajući što pri tome misli.

Bošnjački i hrvatski dužnosnici pozdravili su napredak BiH prema aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, a knjiženje vojne imovine je posljednji uvjet za to.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:03