StoryEditor
Dana pobjede nad fašizmom

Dodik: "Ostala nam je još jedna borba - da se oslobodimo od BiH"

Piše desk  /  09.05.2024., 13:00h

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je u današnjem svom govoru tijekom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Banjoj Luci rekao da je vrijeme za borbu za "oslobađanje" od Bosne i Hercegovine.

"Danas se prisjećamo Dana pobjede nad fašizmom - dana kada je najmračnija sila svijeta tog vremena - Njemačka, položila oružje. Njemačka, čiji je režim odgovoran za smrt više od 30 milijuna ljudi. Srbi su podnijeli teške gubitke, zajedno s Rusima, Židovima i svima koji su se suprotstavljali toj ideologiji, vjerujući u slobodu i jednakost svih ljudi bez obzira na nacionalnost ili vjeru.

"Njemačka tog vremena nije priznavala takve ideje, težila je za podčinjavanjem, za širenjem svog uticaja kao zakašnjela kolonijalna sila. Imala je priliku proširiti se prema Balkanu i Rusiji, što je i učinila", naglasio je Dodik.

Dodik je ustvrdio da je "činjenica da su najveće žrtve bile među srpskim i ruskim narodom" i da to otkriva pravu namjeru fašizma.

"Holokaust nad Židovima bio je zločin bez presedana u povijesti, trajao je gotovo četiri godine, obilježen masovnim ubojstvima i stravičnim patnjama. Nažalost, među žrtvama su bili i pripadnici našeg naroda. Zato je pobjeda nad fašizmom trajna i ne može biti zaboravljena ili zamijenjena nekim drugim terminima, kao što to pokušavaju u Europskoj uniji predstavljajući taj dan kao Dan Europe, kako ne bi istakli pobjedu nad fašizmom nad Njemačkom tog vremena. To je rezultat njihovog utjecaja i zato danas obilježavaju Dan Europe, a ne spominju pobjedu nad fašizmom", istakao je Dodik.

Potom je ponovo, po tko zna koji put, insinuirao da će se RS otcijepiti od BiH riječima "da srpskom narodu predstoji nova borba - borba za oslobađanje od Bosne i Hercegovine".

"Čeka nas još jedna borba, a to je borba za oslobađanje od Bosne i Hercegovine", poručio je Dodik.

Poručio je da je sloboda ono što ujedinjuje srpski narod u cjelini.

"Pobjeda nad fašizmom je trajna i ne može biti zamijenjena ničim drugim. Iznimno snažan je naš otpor svakom obliku pritiska koji se ovdje vrši", zaključio je Dodik.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 22:53